Recepti

Nepečena čokoladna moka torta

Ovog puta neću opisivati kako je lako ovo napraviti, ili koliko je ukusno. Samo ću vam reci da je ovo jedna mala, otmena, prefinjena, ne previše slatka torta koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Ja osobno poredim je s malom crnom haljinom,, čuvene Coco Chanel, koju jednostavno morate imati u svom ormanu, jer ćete, kada vam iznenada iskrsne situacija da se brzo morate otmjeno obući imati nju, za bilo koju priliku. Već godinama moji prijatelji za svoje rođendane ili proslave traže baš nju, umjesto poklona. Prvi put sam je radila po receptu Julissime s kanala 24 Kitchen i trebalo mi je tri puta da je pravim da bih došla do pravog recepta, jer mjere u njenom receptu nisu točne, a sam recept je vrlo šturo napisan. Ovo je jedina torta koju poželim da sakrijem od svih i da bude samo moja. Zato je i bila moja rodjendanska torta.

Nepečena čokoladna moka torta
 
  •   Za oblogu torte, dno i stranice
  •  200 gr čokoladni keks, kakao cookies s komadićima čokolade
  •  100 gr svježe pečenih lješnjaka
  •  120 gr maslaca
  •   Za ganas
  •  150 gr tamne čokolade za kuhanje do 40% kakaa
  •  75 ml tekuće vrhnje za šlag
  •   Za moka krem
  •  200 gr tamne čokolade
  •  60 gr maslaca
  •  2 kom žumanca
  •  170 ml jake crne kave ili esspreso kave
  •  250 ml slatkog vrhnja za šlag čvrsto umućene
  •  10 gr želatina, 1 vrećica ili 5 listića
  •  50 ml tekućeg vrhnja za šlag
 

Priprema

  • U blenderu sameljite jedno po jedno, recimo prvo keks pa zatim, sviježe pečene lješnjake/ zbog ljepše i jače arome/. Na slici možete vidjeti veličinu samljevenih sastojaka.
  • 2 za recept 
    Izmješajte lješnjake i keks pa dodajte jako meki maslac ili možete maslac blago zagrijati /ne smije biti topao/ i sve dobro izmjesite rukom.
  • 3 za recept 
    U kalup za tortu veličine 24 cm /ako je 26 sm torta će biti niža/ samo na dno stavite prethodno izrezan  krug od papir za pečenje veličine dna kalupa. Masu za oblogu podjelite na dva dijela i počnite oblagati kalup.
  • 4 za recept 
    Prvom polovicom smjese obložite dno kalupa. Smjesa je rastresita i bježi, ali se nemojte uplašiti samo je pospite ravnomjerno, a onda ili rukom ili preko samoljepive folije rukom snažno utapkajte smjesu. Drugom polovicom smjese počnite oblagati ivice kalupa, tako da do visine gornje ivice kalupa nedostaje otprilike 1 prst 1-1.5 cm. Da bi se smjesa ljepila za kalup , kalup blago nagnite k sebi, i kako ljepite smjesu tako ga okrećite. Smjesa će se malo kruniti ali ćete je uvijek moći vratiti na mjesto.Kad ste kalup obložili, stavite ga u frižider i tu će maslac odraditi svoj dio posla, obloga će postati čvrsta i stabilna.Da vas utjesim, kad sam ga prvi put pravila s 80 gr maslaca, bilo je nemoguće to izvesti, pa sam svu masu izručila iz kalupa , dodala maslac i riješila problem.
  • 5 za recept 
    Dok se obloga hladi, vi napravite jedan fini ganas. Zagrijte vrhnje za šlag bez šećera do vrenja, nemojte da vam provri, sklonite s vatre i ubacite čokoladu. Žicom za mučenje okrećite čokoladu da se otopi, a onda 1-2 minuta snažnije miješajte da se smjesa ujednači i dobije lijep sjaj. Izvadite kalup iz frižidera i prelijte ganas preko dna torte, ostavite je 10-tak minuta da se prirodno prohladi, a zatim je vratite u frižider.
  • 6 za recept 
    Za moka krem prvo skuhajte jednu šoljicu jake crne kave, da procjeđeno od taloga bude oko 170 ml, i ostavite da se ohladi. Želatin, 1 vrećicu rastvorite s 4-5 žlica vode i ostavite da nabubri ili 5 listića potopite u hladnu vodu da omeknu. Spremite 2 žumanca i krenite da pravite krem. Prvo u neki sud s duplim dnom stavite maslac i čokoladu da se na laganoj vatri otapaju i stalno miješajte da čokolada slucajno ne zagori. U vruću čokoladu dodajte 2 žumanca i energično miješajte 1-2 min. Ako ne jedete jaja, moze i bez žumanaca. Otopite želatin, ali pazite da ne proključa jer je tada neupotrebljiv i morat ćete da pravite novi. U posudu sada dodajte ohlađenu kavu, otopljeni želatin i 50 ml tekućeg vrhnja. Sve dobro sastavite, žicom ili mikserom s najslabijem okretanjem žica, da se smjesa dobro izjednači i mus postane gladak. Sve stavite u frižider i povremeno miješajte da se masa ne stegne , treba samo da se prohladi prije nego što dodate umućeno vrhnje. Ako vam vrhnje  za šlag nije zaslađeno dok mutite dodajte 3 žlice šećera u prahu. Ja osobno za sve kolače sama meljem kristal šećer u električnom mlinu za kavu, jer ovom kupovnom prah šećeru dodaju do 5% škroba da se ne bi zgrušao, i to pise na deklaraciji, a to sam zapazila tako što mi je umućeni šlag imao ukus na brašno. Kad se moka krem prohladio, malo po malo dodajte umućeni šlag i lagano kružnim pokretima miješajte dok mus ne postane jednolične boje i teksture. Sada izvadite tortu iz frižidera i prelijte mus preko ganasa, i vratite je u frižider.  Ako vam se žuri, mozete tortu staviti i u zamrzivač dok želatin ne učvrsti mus.
  • 7 za recept 
    Poslije 1-2 sata izvadite tortu iz frižidera i krenite obarati ivicu. Ja to radim tako što sjednem, stavim tortu ispred sebe i polako nožićem obaram ivicu na čvrsto stegnuti mus. Koliko ćete ostaviti široku borduru zavisi od vas i od toga koliko imate obloge za spuštanje na tortu. Ako vam padne komad lješnjaka ili keksa na mus, lako ćete ga podići a da na musu ne ostanu tragovi. 
  • 8 za recept 
    Kad ste oborili ivicu obloge na tortu, uzmite neki tanak nož i s njim prođite pažljivo oko cijele torte, tako da vam nož bude priljubljen što više uz kalup. Sada možete otvoriti obruč i prebaciti tortu s dnom od kalupa ili bez njega , ali s sve onim papirom za pečenje koju smo stavili na dno kalupa.
  • 9 za recept 
    Tortu sam ovom prilikom dekorirala jednom bijelom ružom, napravljenom po ovom receptu a urađena je ovom tehnikom. Ružu sam radila od bijele Milka čokolade i otišlo mi je dosta prah šećera, izmedju 40-50 grama. Liske su rađene od Menaz čokolade, bez ikakvih dodataka. Uberete liske od ruže, u mom slučaju stradale su ove rođendanske ruže, operete, dobro osušite od vlage i bogato ih premažete toplom, ne vrućom, čokoladom s naličja, jer je list s te strane reljefniji. Prvo se čokolada hladi prirodno, otprilike pola sata, a zatim ih stavite u frižider. Prije nego što ćete uzeti čokoladni otisak s lista iznesite ih iz frižidera par minuta ranije. Hladnim rukama uhvatite lisku na široj strani i povlačite sam list od ruže, da ga razdvojite od čokolade. Uvijek napravite više liski nego što vam treba jer neka uvijek pukne. 
  • 10 za recept 
    Tortu možete dekorirati na bezbroj načina, jako je laka za rad i dekoriranje. Ipak ne mogu da izdrzžm a da ne kažem i beskrajno je ukusna. U ostalim slikama možete pogledati neke moje ranije dekoracije ove torte.
  • 11 za recept
    Ovako izgleda 1/12 ove torte.
  • 12 za recept 
    Ovako izgleda iz drugog ugla.

Posluživanje

Ja je služim uvijek hladnu, ali je iznesem iz frižidera 5-10 minuta ranije i bez ikakvih dodataka, u smislu voća, šlaga, sladoleda.
  • Autor: coolinarka.hr
  • Foto: coolinarka
  • Objavljen: 26.12.2014 12:36
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.