Nije novost da voće i povrće povoljno djeluje na zdravlja pa tako i na zdravlj zubi. K svemu, postoje namirnice koje posebno povoljno utječu na izbjeljivanje zubi. Bez odlaska zubaru i podvrgavanja skupim tretmanima njege, sami možete izbijeliti zube uživajući u ovim lako dostupnim namirnicama. Krenimo redom:
Krastavci
Krastavci se sastoje od 97 % vode i bogati su vitaminima i mineralima. Povoljno utječe na upale desni i dobar su izvor prehrambenih vlakana koja održavaju zube bijelima i zdravima.
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Naranče
Naranče su krcate kalcijem i vitaminom C. Popijete li dnevno po jednu čašu narančina soka, zubi će vam znatno ojačati. Pomažu i kod bolnih desni, a s obzirom na to da reguliraju kiselost u ustima, potiču izlučivanje sline koja je prirodno sredstvo za čišnjeće zubi i usne šupljine. Bijeli dio narančine kore, albedo, obiluje flavonoidima i drugim antikancerogenim spojevima. Trljajte albedo po zubima pa isperite usta vodom - odmah ćete primijetiti razliku u bjelini zubi.
Banane
Banane su iznimno zdrave. Njihov unutarnji dio kore najbolji je za izbjeljivanje zubi: uzmite unutrašnji dio kore i lagano ga trljajte po zubima dvije minute. Snaga minerala poput kalija, magnezija i mangana apsorbirat će se u zube i izbijeliti ih.
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Jabuke
Pravo je vrijeme za izbjeljivanje zubi - jabukama. Kao i naranče, jabuke potiču stvaranje sline u ustima te automatski smanjuju karijes snižavanjem bakterija. Jabučna kiselina je pak izvrsna za izbjeljivanje zubi. Čiste žute mrlje i plakove iz korijena zubi. Jedite ih cijele, s korom za najbolji učinak.
Ivica Galovic/PIXSELL

Jagode
Jagode sadrže vitamin C, a one svježe obiluju kiselinom koja pomaže u čišćenju površinskih mrlja sa zubi. Dodate li izgnječenim jagodama malo sode bikarbone, imate savršenu pastu za izbjeljivanje zubi. Mekom četkicom nanesite takvu pastu na zube i držite pet minuta, a potom iščetkajte i isperite.
Marijan Susenj/PIXSELL
