- Nije GMO, budite sigurni. Ovo je naša neretvanska dinja kakvoj nema premca. Ma, dobre su i one slavonske, ali ove naše uzgojene na slankastom tlu posebne su, slađe, zdravije i bolje - to su nam rekli berači usred neretvanske močvare između Opuzena i Mliništa, koja je posljednjih godina od carstva komaraca i žaba postala uzgojno mjesto za dinje. Jedinstven primjer u svijetu. Plodne površine otete močvari, bagerirane i izdignute idealno su mjesto za uzgoj mandarina i dinja. Do njih se može doći samo neretvanskom lađom koja se probija kroz ševar - krov, kako ga u Neretvi zovu.
Pred vama se ukaže nepregledno polje i na njemu deseci berača. Preko ruku dnevno prebace na desetke tona dinja, koje zatim tovare u lađe te voze na otkup.
- Ovo vam je neretvanska dinja. O njoj se pisalo sve i svašta, ali nitko nije rekao da je to i afrodizijak. Ma kakve stonske kamenice i čudesa. Najedite se neretvanske dinje i nema pogreške - dobacio je Slavomir Deak. Sa njime se složio i Braco Deak, nudeći nam da probamo neretvanske lubenice.
Samson ubere tonu
Ni plus 40 njima ne smeta. Navikli su oni i na veće temperature jer je u blatu uvijek toplije za desetak stupnjeva. Samson Mataga dnevno ubere tonu dinja.
- Ne moram ići u teretanu, ovdje klešem mišiće - rekao je Samson.
Bez obzira je li priča o afrodizijačkim svojstvima lubenice izmišljena za dnevne potrebe ili tu stvarno nečega ima, provjereno se zna da lubenica ima određena svojstva za pomlađivanje. Neretvanska ima dosta likopena - antioksidansa koji se upotrebljava i kao eliksir mladosti.
- Lubenica mora imati široku šaru. Ako je šara zelena i uska, nije za berbu. Zrelost se ocjenjuje i po tome je li žuta s donje strane - pojasnio nam je Nikica Bjeliš, naglašavajući da nije svaka godina ista u zriobi lubenica. Ako je kišna, kasnije dolaze za branje. Ove godine je suho i toplo pa su prve dinje prispjele već koncem lipnja.
Da bi olakšao prijevoz dinja, Petar Bjeliš je konstruirao posebno plovilo - Bountiju - kako ju je nazvao. Na nju može stati i do 13 tona lubenica upakiranih u kartone na europaletama, koje se zatim istovaruju u otkupnoj stanici Agrofructusa u Opuzenu.
- Cilj nam je prodati lubenice po 1,40 kuna. Sve ispod toga se ne isplati - veli Petar.
- Pretpostavlja se da će se ovoga ljeta u Neretvi ubrati između deset i trinaest tisuća tona - kazao nam je Damir Deak iz Agrofructusa, koji je najveći otkupljivač lubenica.
Na jednom hektaru dinja u dobrim uvjetima može se ubrati oko pedeset tona kvalitetnih plodova. Srpanjski toplotni udar i nesnosne vrućine itekako su obećavajuće za sve neretvanske proizvođače dinja, koje će se, osim na hrvatskim, naći i na tržnicama europskih gradova.
Romanca, karla i solinda
U dolini Neretve proizvode se tri sorte lubenice, romanca koja teži od 6 do 8 kilograma, karla od 4 do 5 kilograma i mini lubenica - solinda, od 1,5 do 2,5 kilograma.
Za razliku od velikih lubenica, takozvana mini lubenica namijenjena je jednoj osobi. Riječ je o plodu tanke kore koji je našao svoje mjesto na tržištu upravo zbog malih količina otpadaka. Upravo je solinda hit među lubenicama te zauzima čak petnaest posto ukupne proizvodnje lubenica u Neretvi.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.