ZDRAVLJE

Niste ni svijesni koliko je ova namirnica zdrava

Ovo ljubičasto povrće je veoma zdrava namirnica koju morate uključiti u svoju prehranu. Iako patlidžan nije svima ukusan, trebate ga jesti zbog svih njegovih zdravstvenih prednosti. U samo 20 kcal na 100 g, patlidžan pruža obilje minerala i vitamina i pored toga poboljšava vaše zdravlje. Od vitamina, najzastupljeniji su vitamini B, ponajviše B1, B3, B6 i folati. No, ono što patlidžan čini visokovrijednom namirnicom nije njegov vitaminsko-mineralni sadržaj, već fitonutrijenti koji posjeduju antioksidativna, antikancerogena i protupalna svojstva.

Niste ni svijesni koliko je ova namirnica zdrava
Za prevenciju  raka

Istraživanja su pokazala da patlidžan sadrži bioflavonoide koji, osim što poboljšavaju djelovanje vitamina C, djeluju kao snažni antioksidansi, te štite ćelije od oštećenja i nastajanja raka.
Daljna istraživanja su pokazala da antocijan, kojeg ima najviše u kori ploda patlidžana, sprečava nastanak raka želuca. Element koji se zove nasunin, a možete ga pronaći u patlidžanu, je dobar u borbi protiv stanica raka u ljudskom tijelu. Ako uključite patlidžana u vašu prehrani na redovnoj osnovi onda ćete postati imuniji na dobijanje raka. Patlidžan je posebno dobar u borbi protiv raka debelog crijeva.

Za gubitak težine
Zbog male kalorične vrijednosti, patlidžan je idealna hrana za gojazne osobe, kao i dijabetičare.
Sa velikim udjelom dijetalnih vlakana povoljno djeluje na zdravlje crijeva. Osim toga patlidžan ubrzava metabolizam, pa se masnoće brže sagorjevaju. 

Za zdravo srce i regulaciju šećera
Bogat je kalijem, koji u suradnji sa natrijem regulira nivo vode u tijelu i normalizira rad srca. Sadrži i manje količine magnezija, mangana i bakra. Smanjuje kolesterol. Zidovi krvnih žila su opušteniji, što rezultira boljim protokom krvi. Veliki broj vlakana i ugljikohidrata u patlidžanu čini patlidžan izvrsnom hranom za sve dijabetičare. Istraživanja su pokazala da ako redovno jedete patlidžan imat ćete smanjene šanse za razvijanje dijabetesa.

Za hidratantnu kožu
Hidratizira kožu i čuva je hidratiziranom iznutra. Dakle, ako imate suhu kožu i kosu onda obavezno u jelovnik ubacite patlidžan.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Agencija
  • Objavljen: 14.08.2014 10:16

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.