Svake godine međunarodno udruženje restorana, koje predstavlja više od 500.000 restorana diljem svijeta, pita svoje kuhare da odluče koje će trendove pokrenuti i servirati u nadolazećoj godini i za koje misle da će osvojiti mase. Uz to, svoja predviđanja objave i profesionalni konzultanti za restorane.
Budući da se proizvođači oslanjaju na ove informacije kako bi osmislili namirnice za njihove jelovnike i supermarkete, ovi podaci su im jako važni. Evo noviteta koji bi trebali uzeti maha u 2015. godini, prema mišljenju struke:
1. Bube - u energetskim pločicama, tjestenini i pizzi
Samo se vi mrštite, no
energetske pločice s puderom insekata su već na tržištu. Navodno su prilično zdrave: insekti sadrže više bjelančevina od govedine, više željeza od špinata i jednaku količinu vitamina B12 kao losos. A budući da je održavanje farmi insekata puno lakše nego onih sa stokom, mnogi pretpostavljaju da su bube budućnost.
2. Raznoliko korjenasto povrće
3. Jogurti pikantnih okusa
4. Hummus s meksičkim, indijskim ili azijskim okusom
Postoji oko milijardu različitih okusa hummusa na policama američkih prodavaonica, a mnoge su još u pripremi. Pretpostavlja se da će ih proizvođači hrane nastaviti nizati s tradicionalnim mediteranskim okusom u kojeg će dodavati egzotične sastojke kako bi ovaj namaz postao popularniji od majoneze. Budući da je zdraviji, nemamo pritužbi.
5. Pića od domaćih sastojaka i rakije
6. Pomiješano nekoliko različitih namirnica iz međunarodnih kuhinja za doručak
7. Crna hrana i pića
Nema veze jeste li ove godine bili dobri ili ne, sljedeće vam se piše crno. Da, proizvođači hrane nastavljaju eksperimentirati s korištenjem aktivnog ugljena kojeg trljaju po mesu s roštilja kako bi skratili vrijeme pripreme i u pićima koja su namijenjena za detoksikaciju. Spremite se i za crni kruh koji će biti doslovno crne boje.
8. Fermentirana hrana
Američko tržište je otvoreno prema jakim, kiselim i ljutim začinima, zahvaljujući čemu fermentirane namirnice čeka zlatno doba.
9. Jela koja su slana, kisela, slatka, ljuta i gorka