Kikiriki se jede samostalno ili se od njega proizvode maslac, ulje, brašno i dr.Nutritivno, piše Fitness.com.hr, kikiriki je izrazito kalorijski vrijedna namirnica (567kcal u 100g), pa njenu konzumaciju treba ograničiti i prilagoditi vlastitim dnevnim kalorijskim potrebama.
Najčešće je dnevno preporučena mjera kikirikija – šaka, a ako se govori o maslacu od kikirikija – 1 žlica. No, količine svakako treba prilagoditi individualnim potrebama, ovisno o ciljevima te vrsti i stupnju tjelesne aktivnosti.Ova mahunarka je bogata oleinskom kiselinom, zdravom masti koju nalazimo i u maslinovom ulju, ali bogata je i antioksidansima. Primjerice, pečeni kikiriki se po količini antioksidansa može usporediti s kupinama i jagodama, a znatno je bogata antioksidantima od jabuka, mrkve ili cikle.
Kikiriki je bogat polifenolima, primarno sastojkom imena p-kumarinska kiselina, a upravo pečenje povećava udio ove kiseline u kikirikiju, povećavajući njihov ukupni antioksidativni nivo za čak 22%.
Kikiriki i zdravlje srca
Kikiriki je bogat mononezasićenim masnim kiselinama, vrstom masnoća koje pozitivno utječu na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Smatra se da ova vrsta masnoća snižava rizik od razvoja bolesti srca za čak 21%. Osobe koje su jele kikiriki barem 4 puta tjedno imale su za 37% smanjen rizik od razvoja srčanih bolesti od osoba koje nisu jele kikiriki.Osim zbog sadržaja zdravih masti, kikiriki je preporučljiv u prehrani zbog svojeg visokog udjela vitamina E, niacina i folata, ali i proteina i mangana. Dodatno, kikiriki je bogat i resveratrolom, antioksidansom koji nalazimo u crvenom grožđu i vinu, a koji je zaslužan za tzv. francuski paradoks: činjenicu da ljudi u Francuskoj imaju prehranu koja je bogata mastima, ali imaju snižen rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, od naroda koji imaju manje masnoća u prehrani.
Kikiriki i dijabetes tipa 2
Studija objavljena 2002. godine u The Journal of the American Medical Association potvrdila je da prehrana bogata kikirikijem i maslacem od kikirikija snižava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.Naime, upravo polinezasićene i mononezasićene masne kiseline koje nalazimo u kikirikiju pozitivno utječu na homeostazu glukoze i inzulina. Studije potvrđuju da viši unos ovih vrsta masnih kiselina poboljšava osjetljivost na inzulin. Osim toga, vlakna i magnezij koje nalazimo u kikirikiju smanjuju potrebu za inzulinom i otpornost na njega te su povezane također sa smanjenjem opasnosti od dijabetesa tipa 2.Studija objavljena 2009. godine u The Journal of Nutrition potvrdila je da prehrana s visokim udjelom kikirikija snižava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, a posebno snižava ovaj rizik kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.
Kikiriki i karcinomi
Nutrijenti koje nalazimo u kikirikiju, uključujući folnu kiselinu, fitosterole, fitinsku kiselinu i resveratrol, imaju utjecaj na smanjenje rizika od razvoja nekih vrsta karcinoma. Primjerice, šaka kikirikija dvaput na dan povezana je s 58%-tnim smanjenjem rizika od razvoja karcinoma crijeva kod žena i 27%-tnim smanjenjem rizika od ove vrste karcinoma kod muškaraca.
Kikiriki i višak kilograma
Iako se radi o kalorijski visokovrijednoj namirnici studije potvrđuju da osobe koje u prehrani imaju kikiriki rjeđe imaju problema s viškom kilograma od osoba koje nemaju u prehrani ovu namirnicu. Naime, upravo zbog sadržaja masti i kalorijske vrijednosti, kikiriki duže vremena daje osjećaj sitosti pa s njihovim unosom ne dolazi da značajnog povećanja energije.
Koji maslac od kikirikija kupiti?
Kod kupnje maslaca od kikirikija svakako čitajte deklaracije. Ono što želite kupiti jest 100%-tni, po mogućnosti, BIO maslac od kikirikija. Izbjegavajte jeftine verzije maslaca od kikirikija jer takvi u sebi sadrže dodane šećere, biljna ulja (najčešće palmino) te druge izvore hidrogeniziranih (trans) masti.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.