Danas je završen dvodnevni peti, jubilarni, Hrvatski festival pekmeza džema i marmelade. Preko stotinu vrsta pekmeza, džemova i marmelada – od naranača, limuna, smokava, višanja, jagoda, šljiva i od čega se sve može samo zamisliti, pa domaćih likera, kolača bilo je izloženo na Stradunu, ispred crkve Sv. Vlaha. Festival pekmeza, džema i marmelade, koji tradicionalno, već petu godinu obogaćuje turističku ponudu grada Dubrovnika, organiziraju udruge DEŠA i Dubrovačka naranča, u suradnji sa HGK - Županijskom komorom Dubrovnik. Festival na kojem je izlagalo preko 35 izlagača iz 12 hrvatskih županija, a cilj mu je predstavljanje kvalitetnih proizvoda i afirmiranje bogatstva hrvatske baštine, privukao je veliki broj domaćih i stranih posjetitelja svojom slatkom i šarenom ponudom proizvođača iz cijele Hrvatske. Kulturnu notu Festivalu, dao je KUD „Stjepan Radić“ iz Pridvorja, dok su razigranu notu dala djeca iz OŠ Marina Getaldića i djeca Malog raspjevanog Dubrovnika. Ni ove godine nismo propustili „Guste s palačinkama“, koji su izmamili oduševljenje svih posjetitelja.
Prvog dana festivala u DEŠI je izvršeno stručno ocjenjivanje izloženih proizvoda. Ocjenjivački sud u sastavu prof. Nela Nedić Tiban i prof. Tera Mandić sa Prehrambeno – tehnološkog fakulteta iz Osijeka, prof. Branka Levaj i prof. Maja Repajić sa Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta iz Zagreba te profesor kuharstva gosp. Josip Žuvela iz Dubrovnika, stručno je ocijenio 81 uzorak džemova, pekmeza i marmelada. U više kategorija konkuriralo je 36 džemova, 14 extra džemova, 10 marmelada i 21 pekmez. U kategoriji džemova Zlatnu medalju dobio je Sveto Stipčić iz Trogira za džem od smokava , Srebrena medalja pripala je DEŠI za džem od dubrovačke ljute naranče , te Seoskom gospodarstvu „Duga strana“ iz Zatona za Mediteranski džem a Brončane su dobili OPG Širanović Babić iz Rakova potoka za pečeni džem od šljiva te OPG Matijević sa Koločepa za džem od marelica. U kategoriji marmelada dobitnik Zlatnih medalja je OPG Antonija Zelenika, Velika za marmeladu od šipka te za marmeladu od vinogradarskih breskvi. Srebrenu je osvojila Ana Milković iz Slanog za marmeladu od smokava a brončanu OPG Luka & Xenia Capor iz Čilipa za marmeladu od latica divlje ruže . Za Extra džem dodijeljene su dvije brončane medalje i to OPG Veselić Ivan, Topolovac za extra džem od dunja te OPG Josip i Marica Španjol, Rab za extra džem od smokava. Medalje su djeljene i za pekmez pa je OPG Antonija Zelenika, Velika dobitnik zlatne za pekmez od kajsije te dvije srebrene za pekmez od šipka i za pekmez od kupina kao i brončanu za za pekmez od drijenka. Brončane su također dobili OPG Veselić Ivan, Topolovac za pekmez od šljiva
Inače ova manifestacija je realizirana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i uz financijsku potporu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, HGK – Županijske komore Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.