Od svih javnozdravstvenih strategija, smanjenje unosa soli u prehrani je jedna od najlakše provedivih javnozdravstvenih mjera. Za njezinu primjenu najvažnija je međusektorska suradnja, posebno s prehrambenom industrijom, s ciljem smanjenja sadržaja soli, odnosno soli u proizvodnom procesu, uvođenju zakonske regulative uz obavezno označavanje sadržaja natrija na deklaraciji proizvoda te zdravstveno odgojnim mjerama na području promicanja pravilne prehrane.
Veći dio soli koji unosimo u organizam skriven je u gotovoj ili polugotovoj hrani. Prije kupnje svakako pažljivo pročitajte na deklaraciji proizvoda koliki je sadržaj natrija, piše
ordinacija.hrIzbjegavajte hranu s razmjerno visokim sadržajem soli:
- pečene proizvode kao što su kruh, peciva te zobene ili kukuruzne pahuljice,
- suhomesnate proizvode: salame, kobasice, hrenovke, paštete i druge slične proizvode,
- konzervirano voće i povrće,
- "brzu" hrana kao što su pizza, hamburgeri ili prženi krumpirići,
- procesuiranu smrznutu hranu,
- gotove umake, senfove, mojonezu, juhe iz vrećice,
- grickalice kao što su čips, štapići, kikiriki, pistaciji, kokice,
- tvrde sireve, sirne namaze, lisnato tijesto,
- pazite na konzumaciju mineralne vode koja sadrži natrij.
Kako bi se snizila razina soli pomaže i hrana s razmjerno dosta kalija, kao što su: rajčice, grah, grašak, peršin, kupus, špinat, orasi, banane, datulje, papaja ili sok od naranče.