Savjeti zlatna vrijedni

Odlična ideja kako posoliti hranu - BEZ SOLI!

Prekomjerna upotreba soli uzrokuje povišenje krvnog tlaka kojeg povezujemo s pojavom bolesti srca i moždanim udarom, odnosno bolestima koje su danas vodeći uzroci smrti u svijetu. Pretjerani unos soli povezan je i s rakom želuca, bolestima bubrega i pojavom bubrežnih kamenaca, osteoporozom, pojavom edema.

Odlična ideja kako posoliti hranu - BEZ SOLI!
Od svih javnozdravstvenih strategija, smanjenje unosa soli u prehrani je jedna od najlakše provedivih javnozdravstvenih mjera. Za njezinu primjenu najvažnija je međusektorska suradnja, posebno s prehrambenom industrijom, s ciljem smanjenja sadržaja soli, odnosno soli u proizvodnom procesu, uvođenju zakonske regulative uz obavezno označavanje sadržaja natrija na deklaraciji proizvoda te zdravstveno odgojnim mjerama na području promicanja pravilne prehrane.

Veći dio soli koji unosimo u organizam skriven je u gotovoj ili polugotovoj hrani. Prije kupnje svakako pažljivo pročitajte na deklaraciji proizvoda koliki je sadržaj natrija, piše ordinacija.hr

Izbjegavajte hranu s razmjerno visokim sadržajem soli:

- pečene proizvode kao što su kruh, peciva te zobene ili kukuruzne pahuljice,

- suhomesnate proizvode: salame, kobasice, hrenovke, paštete i druge slične proizvode,

- konzervirano voće i povrće,

- "brzu" hrana kao što su pizza, hamburgeri ili prženi krumpirići,

- procesuiranu smrznutu hranu,

- gotove umake, senfove, mojonezu, juhe iz vrećice,

- grickalice kao što su čips, štapići, kikiriki, pistaciji, kokice,

- tvrde sireve, sirne namaze, lisnato tijesto,

- pazite na konzumaciju mineralne vode koja sadrži natrij.

Kako bi se snizila razina soli pomaže i hrana s razmjerno dosta kalija, kao što su: rajčice, grah, grašak, peršin, kupus, špinat, orasi, banane, datulje, papaja ili sok od naranče.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: ilustracija
  • Objavljen: 30.08.2015 14:08
  • Posljednja izmjena: 30.08.2015 14:07

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.