Najveći neprijatelj

Odmah smanjite unos šećera: Ova tri razloga definitivno će vas uvjeriti u to!

Šećer je postao prvi i glavni neprijatelj zdravlja

Odmah smanjite unos šećera: Ova tri razloga definitivno će vas  uvjeriti u to!
Bez obzira na to koliko bila jaka samokontrola, velika većina ljudi ima veliku slabost prema slatkome. Šećer je postao prvi i glavni neprijatelj zdravlja.

Ima ga u voćnim sokovima, energetskim napitcima, voćnim jogurtima, zdravim granola pločicama, polugotovoj hrani. American Heart Association, a i svaka druga zdravstvena organizacija preporučuju da dnevno ne više od 100 do 150 kalorija bude od šećera.

Poštujemo li to, osim gubitka na kilaži, tu je i cijeli niz drugih koristi za zdravlje, u prvom redu osjećat ćemo se bolje. A ako se bolje osjećamo, učinkovitiji smo u svemu što radimo. Navodimo nekoliko razloga zašto bi svatko trebao uzimati manje šećera.

1. Smanjenje kardiovaskularnih bolesti i rizika od srčanog infarkta

Zbog debljine povisuje se krvni tlak. Ljudi kod kojih 25 posto dnevnih kalorija stiže od šećera dva puta češće umiru od kardiovaskularnih bolesti.

2. Smanjuje se rizik Alzheimera i depresije

Prehrana sa puno šećera reducira proizvodnju proteina znanog kao neurotrofni moždani faktor (BDNF). On pomaže mozgu da formira nova sjećanja i dozove stara. Niske razine BDNF-a imaju ljudi sa poremećajem metabolizma šećera, a to je povezano sa razvojem Alzheimera i demencije.
Odrasle osobe koje piju više od 4 zaslađena gazirana pića dnevno 30 posto vjerojatnije će patiti od depresije. Povišene razine glukoze remete cikluse u mozgu i smanjuju efekt neurotrofnog moždanog faktora pa je veća šansa za depresiju i anksioznost.

3. Mlađa, zdravija, čišća koža i bistrije misli

Dugogodišnje konzumiranje šećera može dovesti do toga da koža izgubi elastičnost i da se bore jave ranije. Molekule šećera oštećuju kolagen i elastin koji kožu čine mladalačkom i vitalnom.
Hrana nižeg glikemijskog indeksa omogućava nam bolju pozornost, manje fluktuacije hormona i veću sinaptičku aktivnost u mozgu. Šećer sa visokim glikemijskim indeksom spriječava da dosegnemo svoje istinske potencijale na puno više načina nego što je debljanje. Raznolikim izborom hrane i nastojanjem da uzmemo što manje šećera možemo itekako promijeniti način života.
  • Autor: telegram.hr
  • Foto: ilustracija
  • Objavljen: 22.02.2016 09:03
  • Posljednja izmjena: 22.02.2016 09:02

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.