U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji s udrugom Pivčeva kala te uz podršku Grada Opuzena i Turističke zajednice Grada Opuzena, 27. rujna 2025. godine u Opuzenu je održan Festival plavog raka – Od mora do stola. Festival je organiziran u sklopu projekta „Uklanjanje invazivne strane vrste plavi rak (Callinectes sapidus)“, sufinanciranog sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Manifestacija je okupila veliki broj posjetitelja, lokalno stanovništvo, ribare, ugostitelje, turiste, koji su imali priliku kušati jela pripremljena od plavog raka te sudjelovati u kulinarskim prezentacijama i edukativnim sadržajima. Plavi rak je predstavljen kao gastronomski potencijal, ali i kao izazov za očuvanje morskog ekosustava, čime je festival spojio znanost, tradiciju i kulinarstvo.
U sklopu festivala održana je i edukativno-stručna radionica namijenjena ribarima, ugostiteljima i vlasnicima OPG-ova. Kroz praktične demonstracije pripreme jela od plavog raka, sudionici su se upoznali s mogućnostima njegove obrade, kuhanja i uvrštavanja u jelovnike. Cilj radionice bio je potaknuti lokalnu upotrebu ove vrste u gastronomiji te ukazati na njezin komercijalni potencijal.
Plavi rak (Callinectes sapidus) je dekapodni rak podrijetlom s atlantskih obala Amerike, a u Jadransko more je dospio najvjerojatnije balastnim vodama. U Hrvatskoj je prvi put zabilježen 2004. godine kod Pelješca. Zbog agresivne naravi i izostanka prirodnih predatora, brzo se proširio, a danas se pojavljuje u velikom broju na području Ušća Neretve, Stonskog kanala i Solane Ston. Njegova prisutnost predstavlja ozbiljnu prijetnju zavičajnim vrstama i staništima, kao i gospodarski značajnim vrstama riba i školjkaša.
Međutim, plavi rak u svijetu ima i visoku kulinarsku vrijednost, koristi se u kuhinjama Sjeverne Amerike, Europe i Japana, što otvara mogućnosti za njegov ulov i tržišnu valorizaciju i na našem području.
Svrha projekta je potaknuti uključivanje lokalnog stanovništva u uklanjanje plavog raka te kroz edukaciju i promociju popularizirati ovu vrstu kao prehrambeni resurs. Time se izravno doprinosi smanjenju njegove populacije, ublažavanju štetnih utjecaja na ekosustav i očuvanju bioraznolikosti, uključujući riblji fond.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.542,11 EUR, od čega je 80% sredstava (79.633,37 EUR) osigurano od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.