Nije baš svaki od krumpira...

OPASNA GRICKALICA: Nakon što ovo saznate teško da ćete opet posegnuti za čipsom!

Ako vam je čips omiljena grickalica poprilično smo sigurni da ćete nakon što pročitate ovaj tekst biti spremni zaboraviti da ste ga ikada voljeli. Naime, jeste li se ikada zapitali što točno jedete dok grickate čips i što to čini vašem tijelu?!

OPASNA GRICKALICA: Nakon što ovo saznate teško da ćete opet posegnuti za čipsom!
Suprotno uvriježenu mišljenju, nije svaki čips napravljen od krumpira. Tako su, na primjer, neke vrste čipseva zapravo mješavine pšenice, riže, kukuruza i krumpirovih pahuljica. Kako objašnjava doktor Joseph Mercola, a prenosi healthyeating.sfgate.com., smjesa od navedenih sastojaka se zgnječi i nakon toga reže u oblikovane listiće nalik pravom čipsu, peče u dubokom ulji, suši i na kraju se poprska različitim okusima u prahu. 
Doktor Mercola upozorava kako naoko bezazleni postupak (pečenje čipsa na visokim temperaturama) zapravo stvara štetan kancerogeni nusprodukt koji se zove akrilamid. To je štetan i potencijalno neurotoksičan spoj koji nastaje kada se hrana bogata ugljikohidratima, poput čipsa i prženih krumpirića peče na visokim temperaturama (iznad 100 stupnjeva). Kada se završi s pečenjem, površina hrane dobiva žutu ili smeđu boju, a upravo je to znak da su se stvorili akrilamidi, piše drmercola.com.

Što se tiče debljanja, tu ne treba iznositi puno činjenica jer se zna da čips deblja, međutim evo samo nekih činjenica koje će vas zasigurno spriječiti da i dalje grickate čips.

Oko tridesetak grama čipsa, što je otprilike 15 do 20 listića čipsa sadrži oko 10 grama masti i 154 kalorija. Studija iz 2011. objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine otkrila je kako svakodnevna konzumacija 30 grama čipsa dovodi do prosječnog povećanja mase za prosječno i do jednog kilograma tijekom četiri godine.

Kako napominju znanstvenici, veza između čipsa i debljanja jača je nego veza između debljanja i bilo kojeg drugog prehrambenog proizvoda, uključujući i mesne prerađevine i zaslađene napitke. Osim toga, višak kilograma i pretilost povezuju se s povećanim rizikom od dijabetesa, srčanih bolesti i nekih oblika karcinoma...
Jesmo li vas uvjerili?
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 30.01.2014 17:41
  • Posljednja izmjena: 30.01.2014 17:30
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.