Svježi sok već je desljećima percipiran kao oličenje zdravlja, no mnogi ljudi ne znaju da nisu uvijek svi svježi sokovi zdravi i u svim količinama.
Sokovi od limuna, naranče, jabuke, ribizla i brusnice, primjerice, mogu znatno naštetiti osobama oboljelima od peptičkog ulkusa, gastritisa ili pankreatitisa. jer izazivaju povećanu kiselost želuc, a snjom i žgaravicu, pa čak i bol.
Dijabetičari bi trebali posebno pripati na unos soka od grožđa, jer sadrži previše glukoze i kalorija.
Također, većina voćnih sokva ima laksativna svojstva, stoga se ne preporučuju u velikim količinama u slučaju proljeva.
S voćnim sokovima ne treba pretjerivati. Dovoljno je popiti tri žlice do tri čaše dnevno, najbolje u kombinaciji sa sokovima od povrća, koji sadrže mineralne soli.
Najbolje ih je, također, popiti odmah nakon cijeđenja, kako ne bi izgubili korisna svojstva, te 30 do 40 minuta prije obroka ili tijekom pauze između obroka. Ako pijete sokove od slatkog voća poslije ručka, možete izazvati nadutost. (PortalOko)
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.