Opasnosti koje kriju - svježe iscijeđeni sokovi!

Svježi sok već je desljećima percipiran kao oličenje zdravlja, no mnogi ljudi ne znaju da nisu uvijek svi svježi sokovi zdravi i u svim količinama

Opasnosti koje kriju - svježe iscijeđeni sokovi!
Svježi sok već je desljećima percipiran kao oličenje zdravlja, no mnogi ljudi ne znaju da nisu uvijek svi svježi sokovi zdravi i u svim količinama.

Sokovi od limuna, naranče, jabuke, ribizla i brusnice, primjerice, mogu znatno naštetiti osobama oboljelima od peptičkog ulkusa, gastritisa ili pankreatitisa. jer izazivaju povećanu kiselost želuc, a snjom i žgaravicu, pa čak i bol.

Dijabetičari bi trebali posebno pripati na unos soka od grožđa, jer sadrži previše glukoze i kalorija.

Također, većina voćnih sokva ima laksativna svojstva, stoga se ne preporučuju u velikim količinama u slučaju proljeva.

S voćnim sokovima ne treba pretjerivati. Dovoljno je popiti tri žlice do tri čaše dnevno, najbolje u kombinaciji sa sokovima od povrća, koji sadrže mineralne soli.

Najbolje ih je, također, popiti odmah nakon cijeđenja, kako ne bi izgubili korisna svojstva, te 30 do 40 minuta prije obroka ili tijekom pauze između obroka. Ako pijete sokove od slatkog voća poslije ručka, možete izazvati nadutost. (PortalOko)
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 01.01.2011 11:23
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.