1. Maslinovo ulje iz trgovine je uvijek svježe Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u trgovinama često je staro i do tri godine. No, za razliku od vina, za maslinovo ulje ne vrijedi pravilo što je starije to je bolje. Zamislite ga kao iscijeđeni sok iz masline koji je bolje potrošiti dok je svjež. Želite li biti sigurni što jedete, kupujte ulje koje ima naznačenu godinu berbe.
2. Kvalitetno ulje čuvajte za svježe salate, a jeftinije koristite za kuhanje
Potpuno pogrešno. Što je ulje kvalitetnije i svježije to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuhanjem ne gubi na kvaliteti, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.
3. Maslinovo ulje treba čuvati samo u staklenoj bociOva teza je samo djelomično točna. Čuvanje ulja u staklenoj boci je dobro, ali ona mora biti od tamnog stakla jer ulje reagira na svjetlo koje mu mijenja strukturu i time gubi na kvaliteti. No limena ambalaža jednako je učinkovita.
4. Maslinovo ulje držite na radnoj površini da vam je uvijek nadohvat ruke
Još jedna vrlo česta pogreška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću ili smočnici. Razlog je taj što svjetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici. Ono mijenja strukturu ulja i time ono gubi na kvaliteti.
5. Na maslinovom ulju se ne smije dinstati hranu
Još jedna kriva informacija. Istraživanje je pokazalo kako kvalitetno ulje ne mijenja strukturu i do 200 stupnjeva Celzija što znači da na njemu slobodno možete pirjati i dinstati svježe namirnice. Imajte na umu da se to ne odnosi na prženje hrane.
6. Maslinov ulje nema puno kalorija
Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranjivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti ima nisku razinu kolesterola (loših masnoća). Isto tako ono je snažan antioksidans visoke hranjive vrijednosti na kojem će vam tijelo biti zahvalno.
7. Dobro maslinovo ulje ima fantastičan okus
Iako će se ljubitelji ulja s time složiti, ali trebate znati kako je čisto, svježe maslinovo ulje vrlo jakog okusa. Krasi ga gorak okus koji lagano 'pali' jezik što možda neće odgovarati svima.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.