Zdravlje

OPREZ! 7 velikih zabluda o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, no ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod je puno kompleksniji nego što se čini. Želite li biti sigurni da jedete najbolje i ga koristite na pravi način donosimo 7 najčešćih krivih činjenica koje bi svi trebali znati

OPREZ! 7 velikih zabluda o maslinovom ulju
1. Maslinovo ulje iz trgovine je uvijek svježe
Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u trgovinama često je staro i do tri godine. No, za razliku od vina, za maslinovo ulje ne vrijedi pravilo što je starije to je bolje. Zamislite ga kao iscijeđeni sok iz masline koji je bolje potrošiti dok je svjež. Želite li biti sigurni što jedete, kupujte ulje koje ima naznačenu godinu berbe.

2. Kvalitetno ulje čuvajte za svježe salate, a jeftinije koristite za kuhanje
Potpuno pogrešno. Što je ulje kvalitetnije i svježije to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuhanjem ne gubi na kvaliteti, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.

3. Maslinovo ulje treba čuvati samo u staklenoj boci
Ova teza je samo djelomično točna. Čuvanje ulja u staklenoj boci je dobro, ali ona mora biti od tamnog stakla jer ulje reagira na svjetlo koje mu mijenja strukturu i time gubi na kvaliteti. No limena ambalaža jednako je učinkovita.

4. Maslinovo ulje držite na radnoj površini da vam je uvijek nadohvat ruke
Još jedna vrlo česta pogreška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću ili smočnici. Razlog je taj što svjetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici. Ono mijenja strukturu ulja i time ono gubi na kvaliteti.

5. Na maslinovom ulju se ne smije dinstati hranu
Još jedna kriva informacija. Istraživanje je pokazalo kako kvalitetno ulje ne mijenja strukturu i do 200 stupnjeva Celzija što znači da na njemu slobodno možete pirjati i dinstati svježe namirnice. Imajte na umu da se to ne odnosi na prženje hrane.

6. Maslinov ulje nema puno kalorija
Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranjivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti ima nisku razinu kolesterola (loših masnoća). Isto tako ono je snažan antioksidans visoke hranjive vrijednosti na kojem će vam tijelo biti zahvalno.

7. Dobro maslinovo ulje ima fantastičan okus
Iako će se ljubitelji ulja s time složiti, ali trebate znati kako je čisto, svježe maslinovo ulje vrlo jakog okusa. Krasi ga gorak okus koji lagano 'pali' jezik što možda neće odgovarati svima.

  • Autor: zadovoljna.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 13.12.2013 10:31
  • Posljednja izmjena: 13.12.2013 10:30
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.