Trovanje hranom neugodno je iskustvo, a često je teško definirati je li hrana dobra za konzumiranje. Stoga vam otkrivamo neke od najčešćih uzročnika trovanja hranom.
Jaja
Koliko god su zdrava s jajima valja biti oprezan jer mogu izazvati salmonelu. Bakterije koje se kriju u njima uz ispravnu pripremu ubiti će klice. No, bilo bi mudro izbjegavati proizvode koji sadrže sirova jaja, uključujući i tijesta za kolače. Da bi održali kvalitetu jaja obavezno ih držite u hladnjaku.
Sladoled
Malo je onih koji u vrijeme ljetnih vrućina sladoledu mogu odoljeti, ali s njim također treba biti oprezan jer može izazvati salmonelu ili stafilokok zbog svježih jaja koja se koriste tijekom izrade ovog deserta.
Sir
Ukusna i česta namirnica na mnogim jelovnicima, sir može biti kontaminiran bakterijama kao što je salmonela ili listeria. S konzumiranjem sira u ovom stanju moraju biti oprezne trudnice jer može izazvati pobačaj. Liječnici zato upozoravaju trudnice da meke sireve poput primjerice fete valja izbjegavati.
Lisnato povrće
Špinat, kupus i blitva namirnice bogate zdravljem, ali ne uvijek. Naime, lisnato povrće može biti zagađeno stajskim gnojem ili vodom kojom je povrće ispirano, prije no što ste ga kupili. Zato povrće prije pripreme treba dobro oprati. Također, pripazite kako ga pripremate. Nepravilno rukovanje kuhinjskim pomagalima može zagaditi ostale namirnice.
Meso
Iz mesa najčešće prijeti zaraza bakterijom E. Coli. Najopasnije meso je piletina, a slijedi je junetina. Stručnjaci savjetuju da se meso dobro skuha ili ispeče prije konzumiranja, kao i temeljito očisti površina i pomagala koja ste koristili tijekom spremanja obroka.
Tuna
Ova riba može biti onečišćena scomobrotoxinom koji uzrokuje crvenilo, grčeve i glavobolje. Ako je hranjena na previsokoj temperaturi, nakon što je uhvaćena svježa riba može otpustiti otrov koji se ne može eliminirati kuhanjem ili prženjem. Riba, ali i ostali morski plodovi moraju biti na hladnom prije nego što ih počnete pripremati.
Kamenice
Odličan su filter za vodu, ali mogu za organizam biti opasne ukoliko im je stanište bila zagađena voda. Ako je ova delicija kontaminirana može prouzročiti mučninu, povraćanje i proljev.
Krumpir
Svježi i ispravno spravljeni krumpir teško da će vas nečime zaraziti. Međutim treba pripaziti ukoliko kupujete već spravljeni krumpir ili ga naručujete u restoranu. Tada može biti zaražen bakterijama, primjerice od mesa ili nezadovoljavajućih higijenskih uvjeta.
Mlijeko
Nepasterizirano mlijeko može sadržavati iste bakterije kao goveđe meso. Stručnjaci preporučuju osobito trudnicama i osobama slabijeg imuniteta da ne koriste 'sirovo' mlijeko niti proizvode izrađene od njega kako bi se izbjegla salmonela i zaraza bakterijom E.coli, piše Hercegovina.info.