NE JEDITE IH PRIJE TOGA

Orašasti plodovi jako su zdravi, a uz ovu caku najviše ćete izvući iz njih

Prednosti uvođena orašastih plodova i sjemenki u svakodnevnu prehranu (bez soli, meda ili prženja) je dokazana. Ti hranjivi plodovi bogati su proteinima, i sadrže čak 80 posto nezasićenih masti.

Orašasti plodovi jako su zdravi, a uz ovu caku najviše ćete izvući iz njih
Također su značajan izvor vlakana, minerala (bakar, magnezij i kalij) te vitamina kao što su folna kiselina, niacin, vitamin E i B6 te antioksidanasa.

Zahvaljujući svemu nabrojenom, orašasti plodovi mogu pomoći u zaštiti od visokog kolesterola, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 te kontroli težine.

Ali da biste poboljšali učinke i da bi ih tijelo lakše apsorbiralo, a okus im ostao isti, neki stručnjaci kažu kako orašaste plodove trebate podvrgnuti tzv. procesu aktivacije - odnosno prije konzumiranja potopiti u vodu i potom opet osušiti.

Poklonici uvjeravaju kako tada mogu jesti orašaste plodove i sjemenke bez osjećaja težine u želucu, pogotovo ako već imaju probavnih problema poput sindroma iritabilnog crijeva, celijakije ili Crohnove bolesti.

Proces aktivacije orasaštih plodova Aboridžini rade već tisućama godina, a trend se odnedavno proširio po australskim trgovinama zdrave hrane.

Sastoji se od namakanja plodova u slanu vodu na sobnoj temperaturi na 24 sati, a potom ispiranja i sušenja pečenjem ili stavljanjem u pećnicu na nisku temperaturu.

Za konzumente orašastih plodova, poput vegeterijanaca, kojima su oni glavni izvor proteina i vitamina - aktivacija će izvući najviše iz plodova.

'Kada potopite sjemenke, uključujući orašaste plodove, u vodu događaju se dva fenomena: ispiru se molekule koje otežavaju probavu i aktivira se proces klijanja, tako da se smanjuje količina škroba i vlakana, dok se povećavaju proteini i vitamini', objašnjava dr. Caroline Orfila, izvanredna profesorica nutricionizma na Sveučilištu Leeds.

'Zbog toga je sjemenke koje klijaju lakše probaviti od onih sirovih.'

Određeni orašasti olodovi i sjemenke, kao što su indijski oraščići i bademi, zapravo su otrovni u potpuno neobrađenom stanju.

Dr. Orfila savjetuje da plodove uvijek kupujete iz provjerenih izvora, jer mnogi mogu imati gljivice na sebi. Pohranjujte ih na hladnom, tamnom i suhom mjestu i koristite samo do navadenog vremena isteka roka trajanja. Također je protiv branja orašastih plodova ili sjemenki s drveća ili grmlja. 'To je poput skupljanja gljiva - najbolje  je prepustiti stručnjacima.'

Ako proces aktivacije radite kod kuće, operite orašaste plodove, koristite čistu vodu i jedite tek dan kasnije.

'Posljednji veliki incident s bakterijom E.coli u Europi (Njemačka) dogodio se kao rezultat klijanja sjemenki u zagađenoj vodi', upozorava dr. Orfila.

Kako aktivirati orašaste plodove i sjemenke


Napunite veliku posudu s dovoljno vode da prekrije orašaste plodove koje planirate aktivirati. U vodu stavite običnu kuhinjsku sol i miješajte dok se potpuno ne otopi. Potom u vodu stavite plodove i ostavite da odstoje.

Na kraju ih stavite u cjedilo i isperite tekućom vodom.

Raspodijelite ih ravnomjerno u posudu za pečenje tako da se ne preklapaju. Sušite plodove u pećnici na najnižoj mogućnoj temperaturi - ne višoj od 65 stupnjeva, i povremeno okrećite.

Lješnjaci, kikiriki i pinjole
1 žličica soli po šalici plodova
Namočite na 7-12 sati
Sušite 12-24 sata

Indijski oraščić
1 žličica soli po šalici ploda
Namočite na 3-6 sati
Sušite 12-24 sata

Bademi
1 žličica soli po šalici ploda
Namočite na 12-24 sata
Sušite 12-24 sata

Orasi
Pola žličice soli na šalicu oraha
Namočite na 7-12 sati
Sušite 12-24 sata

Sjemenke suncokreta
2 žličice soli na šalicu ploda
Namočite na 7- 10 sati
Sušite 12 sati

Sjemenke bundeve
2 žličice soli po šalici
Namočite na 7-10 sati
Sušite 12 sati
  • Autor: net.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 20.01.2014 10:39
  • Posljednja izmjena: 20.01.2014 10:37
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.