Također su značajan izvor vlakana, minerala (bakar, magnezij i kalij) te vitamina kao što su folna kiselina, niacin, vitamin E i B6 te antioksidanasa.
Zahvaljujući svemu nabrojenom, orašasti plodovi mogu pomoći u zaštiti od visokog kolesterola, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 te kontroli težine.
Ali da biste poboljšali učinke i da bi ih tijelo lakše apsorbiralo, a okus im ostao isti, neki stručnjaci kažu kako orašaste plodove trebate podvrgnuti tzv. procesu aktivacije - odnosno prije konzumiranja potopiti u vodu i potom opet osušiti.
Poklonici uvjeravaju kako tada mogu jesti orašaste plodove i sjemenke bez osjećaja težine u želucu, pogotovo ako već imaju probavnih problema poput sindroma iritabilnog crijeva, celijakije ili Crohnove bolesti.
Proces aktivacije orasaštih plodova Aboridžini rade već tisućama godina, a trend se odnedavno proširio po australskim trgovinama zdrave hrane.
Sastoji se od namakanja plodova u slanu vodu na sobnoj temperaturi na 24 sati, a potom ispiranja i sušenja pečenjem ili stavljanjem u pećnicu na nisku temperaturu.
Za konzumente orašastih plodova, poput vegeterijanaca, kojima su oni glavni izvor proteina i vitamina - aktivacija će izvući najviše iz plodova.
'Kada potopite sjemenke, uključujući orašaste plodove, u vodu događaju se dva fenomena: ispiru se molekule koje otežavaju probavu i aktivira se proces klijanja, tako da se smanjuje količina škroba i vlakana, dok se povećavaju proteini i vitamini', objašnjava dr. Caroline Orfila, izvanredna profesorica nutricionizma na Sveučilištu Leeds.
'Zbog toga je sjemenke koje klijaju lakše probaviti od onih sirovih.'
Određeni orašasti olodovi i sjemenke, kao što su indijski oraščići i bademi, zapravo su otrovni u potpuno neobrađenom stanju.
Dr. Orfila savjetuje da plodove uvijek kupujete iz provjerenih izvora, jer mnogi mogu imati gljivice na sebi. Pohranjujte ih na hladnom, tamnom i suhom mjestu i koristite samo do navadenog vremena isteka roka trajanja. Također je protiv branja orašastih plodova ili sjemenki s drveća ili grmlja. 'To je poput skupljanja gljiva - najbolje je prepustiti stručnjacima.'
Ako proces aktivacije radite kod kuće, operite orašaste plodove, koristite čistu vodu i jedite tek dan kasnije.
'Posljednji veliki incident s bakterijom E.coli u Europi (Njemačka) dogodio se kao rezultat klijanja sjemenki u zagađenoj vodi', upozorava dr. Orfila.
Kako aktivirati orašaste plodove i sjemenke
Napunite veliku posudu s dovoljno vode da prekrije orašaste plodove koje planirate aktivirati. U vodu stavite običnu kuhinjsku sol i miješajte dok se potpuno ne otopi. Potom u vodu stavite plodove i ostavite da odstoje.
Na kraju ih stavite u cjedilo i isperite tekućom vodom.
Raspodijelite ih ravnomjerno u posudu za pečenje tako da se ne preklapaju. Sušite plodove u pećnici na najnižoj mogućnoj temperaturi - ne višoj od 65 stupnjeva, i povremeno okrećite.
Lješnjaci, kikiriki i pinjole 1 žličica soli po šalici plodova
Namočite na 7-12 sati
Sušite 12-24 sata
Indijski oraščić 1 žličica soli po šalici ploda
Namočite na 3-6 sati
Sušite 12-24 sata
Bademi 1 žličica soli po šalici ploda
Namočite na 12-24 sata
Sušite 12-24 sata
Orasi Pola žličice soli na šalicu oraha
Namočite na 7-12 sati
Sušite 12-24 sata
Sjemenke suncokreta 2 žličice soli na šalicu ploda
Namočite na 7- 10 sati
Sušite 12 sati
Sjemenke bundeve 2 žličice soli po šalici
Namočite na 7-10 sati
Sušite 12 sati