Orašasto voće štiti srce i spriječava nastanak karcinoma

Orašasto voće štiti srce i spriječava nastanak karcinoma
ZDRAVLJE, 26. veljače 2011. - Orašasto voće može smanjiti rizik od razvijanja bolesti srca ili raka, kažu istraživači. Nova studija je pokazala da njegovi prirodni antioksidansi pomažu i u smanjenju upala u arterijama.

Posebno je bogato jednim oblikom antioksidansa vitamina E, pod nazivom gama-tokoferol, a istraživanje je pokazalo da se njegov nivo u tijelu udvostruči samo osam sati nakon konzumiranja ovih plodova.

Znanstvenici su analizirali 16 muškaraca i žena koji su jeli orašasto voće. Dali su im tri različita obroka, jedan je podrazumijevao samo orašasto voće, drugi i vodu, dok je treći bio neutralan. Za samo tri sata kod volontera koji su jeli samo orašasto voće, nezdrava oksidacija 'lošeg' kolesterola u krvi - što može uzrokovati probleme sa srcem - pala je i do trećine.

"Ranija istraživanja su pokazala da orasi i drugo orašasto voće sadrži antioksidirajuće faktore. Naše istraživanje pokazuje da se ovi antioksidansi zaista apsorbiraju u tijelu i daju zaštitni učinak protiv bolesti", rekla je američka znanstvenica Ella Haddad, a rezultati studije objavljeni su u časopisu “Journal of Nutrition”.

“Ovaj zaštitni učinak je važan kako bi se spriječilo razvijanje raznih bolesti kao što su rak i bolesti srca”, dodala je ona.

To je samo najnoviji dokaz da je orašasto voće dobro za zdravlje. Orasi, naprimjer, pomažu u smanjivanju kolesterola, a bademi su odličan izvor kalcija za izgradnju kostiju, dok druge vrste ovog voća pomažu u spriječavanju nekih vrsta raka, što je dodatno potkrijepljeno i novom studijom, prenosi Daily Mail.
orasi_bademi.jpg Gospari.hr
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 26.02.2011 20:56
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.