Zdravlje

Origano je nepresušan izvor antioksidansa

Origano je nepresušan izvor antioksidansa
Ako volite talijansku hranu, a posebno pizzu, onda ste najvjerojatnije nebrojeno puta uživali bogatom okusu origana. Ova ukusna biljka sadrži brojne minerale kao što su bakar, niacin i beta-karoten, kao i druge hranjive tvari.

Istraživanja su pokazala kako je origano 42 puta bogatiji antioksidansima od jabuka, 12 puta od naranča i 4 puta od borovnica, prenosi ordinacija,hr

Origano, poput bosiljka i ružmarina sadrži tzv. ružmarinsku kiselinu. Ovaj snažan antioksidans pomaže u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima, čime se smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti, ateroskleroze i preranog starenja. Budući ju karakterizira protuupalni učinak, ružmarinska kiselina predstavlja učinkovit tretman za alergijsku astmu.

Origano također obiluje antibakterijskim svojstvima, uključujući ulja timol i karvakrol. Istraživanja su pokazala da ova dva spoja zaustavljaju rast mnogih vrsta bakterija.

Origano je djelotvoran kod akni, artritisa, kancerogenih oboljenja, upalnih stanja i mutacija stanica. Potiče probavu i funkcioniranje jetre i žuči te se uspješno primjenjuje kod akutne i kronične upale sinusa, viroze, gripe i prehlade, ali i kronične glavobolje.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 13.02.2012 10:37
  • Posljednja izmjena: 13.02.2012 10:39

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.