Savjeti

Otkrijte najbolju i najgoru hranu za alergije!

Ljudi koji pate od alergija u proljeće muku muče s nadraženim grlom, šmrcanjem, kihanjem... No osim medikamenata, ovakvo stanje može vam olakšati i ako konzumirate ili izbjegavate ovu hranu, stoji na Huffingtonpost.

Otkrijte najbolju i najgoru hranu za alergije!
Ljekovita hrana:

- Jabuke i jagode. Kora jabuke sadržava antioksidanse koji poboljšavaju plućni kapacitet, a isti se nalaze i u narančama, luku, rajčici i jagodama. Osim toga sadrži puno vitamina C koji učinkovito štiti od alergija, prenosi vecernjak.

- Crveno grožđe. Istraživanje od prije pet godina pokazalo je da mediteranska prehrana, bogata namirnicama poput crvenog grožđa, naranča i jabuka ublažavaju simptome alergija kao što su začepljen nos i bolno grlo. Samo grožđe bogato je antioksidansima sa snažnim protuupalnim moćima.

- Topli čaj. Biljni čajevi najbolji su izbor, i važno je da su pritom što topliji kako bi se olakšalo iskašljavanje sluzi i ulažilo peckanje u grlu. No u tu svrhu može poslužiti i topla juha.

Hrana koju valja izbjegavati:

- Celer. Peckanje u ustima i grlu može biti posljedica "oralne" alergije uzrokovane nekim voćem i povrćem. Simptomi se mogu javiti od jedenja celera, ali i rajčice, breskve, dinje, kivija.

- Alkohol. Ako vam se nakon povećanog konzumiranja alkohola, peruta koža ušiju, laktova, peta ili obrve, sve je to znak da ste alergični na alkohol.

- Začinjana hrana. Curi vam iz nosa, suze vam oči ili često kišete nakon začinjenje hrane, a i nadut vam je trbuh? Budite sigurni da je riječ o alergijskoj reakciji na začine. Inače, to se događa zbog kapsaicina, vrlo zdrave tvari koja se nalazi u jakim začinima, pa je jedino rješenje - izbjegavanje takve hrane.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 12.04.2013 15:55

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.