Savjeti

Otkrijte: Za što je dobar ananas?

Iako se nekada smatralo da ananas potiče iz južne Amerike, ova voćka zapravo je porijeklom sa Kariba, a u Afriku i Ameriku donijeli su je moreplovci. Mada još uvijek je skroz nerazjašnjeno njeno porijeklo pa tako postoji i teorija da ananas potiče iz Paragvaja i sa juga Brazila.

Otkrijte: Za što je dobar ananas?
Pored brojnih dijeta koje se baziraju upravo na unošenju ananasa uz svaki obrok, ovu voćku treba jesti i zbog njenog ljekovitog djelovanja. Ananas pored ubrzavanja metabolizma i činjenice da vam pomaže da se oslobodite za kratko vrijeme viška kilograma sadrži moćan antikancerogeni sastojak, pokazala su istraživanja. Ipak, kako bi ova voćka ušla u široku primjenu protiv ove opake bolesti potrebno je još istraživanja.

Ananas kao jedan od sastojaka u ishrani, veoma je bitan za sprečavanje pojave upale mišića. Ananas predstavlja prevenciju upali mišića zahvaljujući enzimu pod nazivom bromelin. Zbog prisustva ovog enzima u ananasu, ananas se ubraja u red namirnica koje se posebno preporučuju za konzumiranje poslije treninga odnosno posle fizičke aktivnosti, kada je tijelo podložno mogućoj upali mišića, uzrokovanoj prekomjernim naporom. Također, upravo ovaj pomenuti enzim koji je sadržan u ananasu djeluje na metabolizam tako što pospješuje sagorevanje masti u organizmu i zbog toga se još jednom ova namirnica preporučuje u ishrani, ovog puta sa ciljem, ako želite da se oslobodite viška kilograma. Na gubitak i smanjenje kilograma, istovremeno utiču i voćne kiseline i prisustvo vitamina C u ananasu koji također uzrokuju topljenje masti.

U ananasu je sadržan i vitamin B, koji poboljšava normalan rad i funkciju nervnog sistema i doprinosi boljem i zdravijem izgledu kože, kose i noktiju.

Određeni sastojci iz ananasa kao što je mangan, sprečavaju nastajanje osteoporoze.

Ananas takođe snižava krvni pritisak, normalizuje probavu i sprečava pojavu rijetke stolice ili je uklanja.

Brojni liječnici konzumiranje ove magične voćke preporučuju kod bržeg zarastanja rana, odnosno kod brojnih ozljeda, bolova u mišićma i kod uganuća. Ananas je dobar za ljudski organizam jer potpomaže održavanju čvrstine kostiju, ali vjerovali ili ne ublažava bore na licu i potiče regeneraciju kože.

Ananas treba jesti ako imate upalu pluća, ali se savjetuje i kod grebanja u grlu i kod anoreksije.

Ananas je najbolje konzumirati u svježoj i termički ne obrađenoj varijanti pripreme, jer se svakom termičkom obradom, zaleđivanjem, kuhanjem, pa čak i konzerviranjem gube njegova prirodna svojstva i umanjuje se njegovo djelovanje koje smo nabrojali.
Kako prepoznati zreo i dobar ananas?

Evo nekoliko savjeta koji će Vam pomoći da odaberete kvalitetan i zreo ananas kao da to radite svaki dan...

Moramo priznati da veći dio nas, nažalost, ne može da se pohvali da često kupuje svjež ananas. U principu, ni onaj konzervirani ne kupujemo baš svaki dan pa šta onda tek reći za svježi. Posljedica toga su naravno brojne nedoumice koje imamo kada je ova voćka u pitanju, a koje nas, u rijetkim momentima kada i pomislimo da je kupimo, uglavnom odvrate od te namjere.

Najpouzdanija metoda je da jednom rukom pridržite ananas, a drugom nježno povučete jedan od centralnih listova. Ukoliko ga lako iščupate, to je siguran znak da je ananas zreo.

Ako vam nije prijatno da ovo uradite usred trgovine ili pijace, evo i drugog načina, mada ne toliko pouzdanog kao prvi.

Dobro promotrite ananas na koji ste se nameračili. Zreo ananas ćete prepoznati po jarkoj boji ploda i tamno zelenim listovima. Ako su listovi smeđi, a plod flekav ili mutan, bolje izaberite neki drugi.

Ako je odabrani ananas prošao ovu vizualnu kontrolu, pređite na sljedeći nivo – uzmite ga u ruke i pažljivo ga opipajte. Trebalo bi da bude debeljuškast i nekako „težak za svoju veličinu“. Površina mora djelovati mekana, ali nikako ne smije da se udubljuje pod prstima.

I na kraju, pomirišite ga s donje strane, tamo gdje su peteljke. Trebalo bi da miriše prijatno i slatkasto i - na ananas.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Agencija
  • Objavljen: 21.07.2014 11:38
  • Posljednja izmjena: 21.07.2014 11:39

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.