Jabuke trenutno rastu na testnim parcelama u SAD-u i pregledavaju se od strane USDA.
Jabuke mijenjaju boju tijekom procesa nazvanog „enzimsko posmeđivanje”. Kad je unutrašnjost ploda izložena kisiku, tada taj kisik reagira sa enzimom polifenol oksidazom, uzrokujući tamnjenje jabuka.
Trikovi kojima se to može spriječiti su dodavanje soka limuna ili, ako se radi o većoj količini hrane, dodavanjem kalcijeva askorbata. (To je ono što McDonald’su omogućuje prodaju narezanih jabuka u vrećicama.) No, australski znanstvenici su došli do ideje sprečavanja posmeđivanja jabuka prije njihova rezanja i bez skupih kemikalija. Umetnuli su brojne kopije gena za proizvodnju enzima u genom jabuke i utvrdili da oni ustvari ugase cijeli proces stvaranja enzima. Bez oksidacijskih enzima nema ni tamnjenja.
Jedna kanadska tvrtka licencirala je tehniku proizvodnje jabuka otpornih na posmeđivanje, a neki su ih nazvali „Arctic” jabuke jer smatraju da su vječno bijele. Dvije varijante koje su licencirane su Golden Delicious i Granny Smith, prenosi
znanost.Preliminarne studije američkog Ministarstva poljoprivrede utvrdile su da su „Arctic” jabuke bezazlene kao i obične jabuke. Stoga je dano zeleno svijetlo uzgoju jabuka na test parcelama u New Yorku i Washingtonu.
Neki se protive genetskim modifikacijama i ne žele promijenjene jabuke u voćnjacima i opskrbi hranom. Drugi pak smatraju da će takve jabuke privući djecu na zdravi obrok.
Ako jabuke budu odobrene, vjerojatno kroz nekoliko mjeseci, doći će na police u trgovinama tek kroz nekoliko godina.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.