Odupiru se oksidaciji

Ove jabuke bi se mogle pojaviti u trgovinama, znanost tvrdi da su sigurne, no mnogi su skeptični!

Ljubitelji voćnih salata mogu odahnuti. Neukusne i tamne kriške jabuka će postati prošlost zahvaljujući genetski modificiranom voću koje se odupire oksidaciji.

Ove jabuke bi se mogle pojaviti u trgovinama, znanost tvrdi da su sigurne, no mnogi su skeptični!
Jabuke trenutno rastu na testnim parcelama u SAD-u i pregledavaju se od strane USDA.

Jabuke mijenjaju boju tijekom procesa nazvanog „enzimsko posmeđivanje”. Kad je unutrašnjost ploda izložena kisiku, tada taj kisik reagira sa enzimom polifenol oksidazom, uzrokujući tamnjenje jabuka.

Trikovi kojima se to može spriječiti su dodavanje soka limuna ili, ako se radi o većoj količini hrane, dodavanjem kalcijeva askorbata. (To je ono što McDonald’su omogućuje prodaju narezanih jabuka u vrećicama.) No, australski znanstvenici su došli do ideje sprečavanja posmeđivanja jabuka prije njihova rezanja i bez skupih kemikalija. Umetnuli su brojne kopije gena za proizvodnju enzima u genom jabuke i utvrdili da oni ustvari ugase cijeli proces stvaranja enzima. Bez oksidacijskih enzima nema ni tamnjenja.

Jedna kanadska tvrtka licencirala je tehniku proizvodnje jabuka otpornih na posmeđivanje, a neki su ih nazvali „Arctic” jabuke jer smatraju da su vječno bijele. Dvije varijante koje su licencirane su Golden Delicious i Granny Smith, prenosi znanost.

Preliminarne studije američkog Ministarstva poljoprivrede utvrdile su da su „Arctic” jabuke bezazlene kao i obične jabuke. Stoga je dano zeleno svijetlo uzgoju jabuka na test parcelama u New Yorku i Washingtonu.

Neki se protive genetskim modifikacijama i ne žele promijenjene jabuke u voćnjacima i opskrbi hranom. Drugi pak smatraju da  će takve jabuke privući djecu na zdravi obrok.

Ako jabuke budu odobrene, vjerojatno kroz nekoliko mjeseci, doći će na police u trgovinama tek kroz nekoliko godina.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 30.01.2014 09:31
  • Posljednja izmjena: 30.01.2014 09:28

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.