Savjet nutricionista

Ove namirnice mogu biti opasne za zdravlje

Ove namirnice mogu biti opasne za zdravlje
Iako svježe meso, riba i povrće spadaju pod zdravu hranu većina takvih namirnica je dobar domaćin za razne bakterije i ako se ne čuvaju u pravilnim uvjetima, bakterije se mogu razmnožavat i uzrokovat trovanje. Nutricionistica Maja Maretić otkrila je za portal zadovoljna.hr na kojih 5 namirnice treba obratiti posebnu pozornost.

Meso peradi

Meso peradi izvor je Salmonella spp. i bakterija koje izazivaju glavobolju, mučninu, povraćanje i proljev. Navedene smetnje izbjegavamo termičkom obradom na minimalno 80 stupnjeva Celzijusa te postupnim odmrzavanjem u hladnjaku, ne na sobnoj temperaturi.

Zelena salata

Radi mnogih bakterija i prljavštine koja dolazi iz zemlje, a koje ostaju na lišću zelenu salatu treba dobro oprati po d jakim mlazom vode (list po list). Isto vrijedi i za salatu iz vrećice koja na prvi pogled izgleda čisto.

Krumpir

Zelena boja ili klice na krumpiru može ukazivat na prisutnost toksičnog alkaloida solanina, koji ne samo da daje nepoželjan okus već uzrokuje brojne negativne i potencijalno opasne nuspojave poput glavobolje, proljeva i respiratornih problema.

Jaja

Jaja su glavni izvor Salmonella spp. pa se ne preporuča konzumirat ih sirova, osim ako su iz vlastitog uzgoja. 'Bolesnici i trudnice trebali bi izbjegavati i meko kuhana jaja radi kontaminacije Listeriom monocytogenes koja može naškoditi oslabijem organizmu i fetusu', objašnjava nutricionistica Maja Maretić.

Tuna

Svježa tuna baš kao i ostala vrsta riba je vrlo podložna kvarenju pa se nepravilnim čuvanjem kod tune razvija scrombotoksin koji se niti kuhanjem ne može uništiti. Simptomi su: glavobolja, mučnine, grčevi u želucu. Oprezno sa sushijem.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 27.09.2012 12:13
  • Posljednja izmjena: 27.09.2012 12:10

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.