Iako svježe meso, riba i povrće spadaju pod zdravu hranu većina takvih namirnica je dobar domaćin za razne bakterije i ako se ne čuvaju u pravilnim uvjetima, bakterije se mogu razmnožavat i uzrokovat trovanje. Nutricionistica Maja Maretić otkrila je za portal
zadovoljna.hr na kojih 5 namirnice treba obratiti posebnu pozornost.
Meso peradiMeso peradi izvor je Salmonella spp. i bakterija koje izazivaju glavobolju, mučninu, povraćanje i proljev. Navedene smetnje izbjegavamo termičkom obradom na minimalno 80 stupnjeva Celzijusa te postupnim odmrzavanjem u hladnjaku, ne na sobnoj temperaturi.
Zelena salataRadi mnogih bakterija i prljavštine koja dolazi iz zemlje, a koje ostaju na lišću zelenu salatu treba dobro oprati po d jakim mlazom vode (list po list). Isto vrijedi i za salatu iz vrećice koja na prvi pogled izgleda čisto.
KrumpirZelena boja ili klice na krumpiru može ukazivat na prisutnost toksičnog alkaloida solanina, koji ne samo da daje nepoželjan okus već uzrokuje brojne negativne i potencijalno opasne nuspojave poput glavobolje, proljeva i respiratornih problema.
JajaJaja su glavni izvor Salmonella spp. pa se ne preporuča konzumirat ih sirova, osim ako su iz vlastitog uzgoja. 'Bolesnici i trudnice trebali bi izbjegavati i meko kuhana jaja radi kontaminacije Listeriom monocytogenes koja može naškoditi oslabijem organizmu i fetusu', objašnjava nutricionistica Maja Maretić.
TunaSvježa tuna baš kao i ostala vrsta riba je vrlo podložna kvarenju pa se nepravilnim čuvanjem kod tune razvija scrombotoksin koji se niti kuhanjem ne može uništiti. Simptomi su: glavobolja, mučnine, grčevi u želucu. Oprezno sa sushijem.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.