Zanimljivo je da je ogromna potražnja zapadnog svijeta potaknula sedmerostruko povećanje proizvodnje šećera između 1900. i 1964. god., a u posljednjih 50 godina konzumacija šećera se utrostručila, što nije usporedivo s nijednom drugom namirnicom u povijesti.
Osim što loše djeluje na vitku liniju i zdravlje zubi, šećer je i potvrđeno adiktivan. Neki ugledni stručnjaci čak povlače paralelu između
alkoholai šećera – riječ je o supstancijama koje su neizbježne (široko dostupne i ukorijenjene u navike društva), toksične (imaju negativan učinak na zdravlje), stvaraju ovisnost i mogu se zloupotrebljavati te imaju negativan učinak na društvo.
Može zvučati smjelo i pretjerano, ali prekomjerne količine šećera doista djeluju negativno na zdravlje potičući cijeli niz bolesti koje čine metabolički sindrom, a sve je više studija koje dokazuju kako šećer i slatka hrana mogu potaknuti ovisničko ponašanje u ljudi. Stoga se vrlo ozbiljno razmatraju porezi na slatku hranu.
Dnevni unos šećera ne bi trebao premašivati 15 g (jedna velika žlica), međutim, mi značajno premašujemo tu količinu. Nema preporučenog dnevnog unosa za saharozu, štoviše, našem tijelu konzumni bijeli šećer uopće nije potreban.
- Keksi s čokoladnim preljevom (100 g): 43,4 g šećera
- 1 dl aromatizirane vode: 2,25 g šećera
- 1 dl izotoničnog napitka: 4,5 g šećera
- 1 dl ledenog čaja: 8,5 g šećera
- 1 dl gaziranih sokova: 10 g šećera
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.