Ovaj mjesec nam donosi obilje voća i povrća. Sve vrste su osvježavajuće, što ih čini odličnima za vruće ljetne dane. Veći dio ovih namirnica će vam pomoći zaštiti kožu od štetnog djelovanja sunca, piše
centarzdravlja.hr.
Najbolje voće
MareliceMarelice sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i kalija, a odličan izvor vitamina A i C. Sada su najzdravije i najjeftinije, stoga ih svakako trebate iskoristiti.
DinjaDobar je izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline. Odličan je izvor vitamina A, C i kalija. Iako sadrže dosta šećera, dinje sadrže malo zasićenih masti i soli, i jako malo kolesterola.
LubenicaLubenica je pravo ljetno voće s jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar je izvor kalija, a odličan izvor vitamina A i C. Lubenica je osvježavajuća, slatka i mirisna.
BreskveSadrže jako malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Veći dio kalorija dolazi od šećera. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija, i odličan izvor vitamina C.
NektarineSadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli, ali veći dio kalorija dolazi iz šećera. Poput breskvi, dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija. Odličan su izvor vitamina C.
SmokveOvo je doba godine kada možete uživati u svježim i zdravim smokvama. Dobar su izvor kalija, mangana, vitamina B6, a odličan izvor dijetalnih vlakana.
GrožđeIako tijekom godine nije pristupačno, sezona grožđa u kolovozu tek započinje. Sadrži malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Odličan je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno samo po sebi, ne treba mu nikakvih dodataka.
Najbolje povrćePaprikaPaprike su tijekom ostalih mjeseci poprilično skupe i pune pesticida. Svakako iskoristite sezonu paprika jer su dobar izvod tiamina, niacina, folne kiselina i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana. Paprike možete pripremati na različite načine.
TikviceSezona tikvica je sada na vrhuncu. Ovo ukusno povrće blagog okusa je dobar izvor proteina, vitamina A, tiamina, niacina, fosfora i bakra. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezija, kalija i mangana. Tikvice su uistinu jednostavne za pripremu i možete ih pripremati na različite načine.
KukuruzPristupačan, ukusan i hranjiv, kukuruz pripada pravom ljetnom povrću. Sadrži malo zasićenih masti i jako malo kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na različite načine, a najpopularniji je kuhan i sa žara.
PatlidžanSadrži jako malo zasićenih masti i kolesterola. Sadrži dosta soli i veći dio kalorija dolazi iz šećera. Dobar je izvor vitamina K, tiamina, vitamina B6, folne kiseline, kalija i mangana, a odličan je izvor dijetalnih vlakana.
KrastavciSadrže malo zasićenih masti i jako malo kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezija, fosfora i mangana, a odličan izvor vitamina C, K i kalija. Krastavce najčešće jedemo kao salatu, ali s njima možete raditi razna jela.