Kažu, ako ne možeš opisati kojeg je okusa nešto, reci da ima okus na piletinu. Nećeš pogriješiti jer danas sve ima okus po piletini. No nije oduvijek bilo tako. Piletina je nekoć davno bila bogatog okusa i iznimno skupa.
Sve se počelo mijenjati 1948. godine kada se počelo težiti da pilatina bude izdašnija i manje ukusna, tako je opisao Mark Schatzker u knjizi "The Dorito Effect", piše News.com.
Žena u sedamdesetim godinama otišla je kod mesara kupiti pile. Imalo je duže noge, manja prsa i žuću kožu od normalnog pileta. Bila je to vrsta pileta koje je do 50-ih godina gotovo nestala. No nekako je netko uspio održati vrstu koja je uzgajana na prirodan način, vrstu domaćeg uzgoja, pile koje se hranilo sa travom i sjemenkama koje je pronašlo, a ne onim umjetnim koje danas dajemo ne bi li nam piletina bila što veća.
Žena je više od pedeset godina mučila muku sa svojim mužem i njegovim omiljenim jelom - piletinom s knedlama. Svaki put kad bi napravila ovo jelo, bez obzira na način pripreme, začine, vrijeme pečenja, njezin bi joj suprug prigovorio kako to nije ono jelo koje je njegova mama pripremala.
Po tisućiti put žena je probala ispeći najbolju piletinu koju je znala, a onda, kada je vidjela reakciju svojeg supruga, zaplakala je zbog pileta. "To je piletina s knedlama moje mame", kazao je suprug kada je ispekla pile domaćeg uzgoja, pile koje nije napuhano i napumpano samo da bi što prije moglo ići u prodaju. Pile koje nije zadovoljavalo trenutne standarde jer je imalo predugačke noge i premalen trup. Svih 50 godina problem je ležao u piletini, ne u ženi.
Sve je počelo 1948. godine u Marylandu kada je Howard Pierce, stručnjak za istraživanje kvalitete piletine, zbog straha od porasta gladi u vrijeme Drugog svjetskog rata, odlučio uzgojiti piletinu koja će brzo narasti i ličiti jedna na drugu, koja će biti savršen primjerak, bez mane, jeftinija i dostupna svima.
Članak u cijelosti pročitajte
OVDJE.