1. Mononezasićene masti i omega 3 masne kiseline - avokado sadrži oleinsku i linoleinsku kiselinu koje su učinkovite u smanjenju lošeg (LDL) kolesterola, dok istovremeno povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola.
Jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina čini 59% ukupnog sadržaja masnoća u avokadu,
2. Folna kiselina - ili vitamin B9 jedan je od 8B vitamina koji tijelu pomažu hranu pretvoriti u energiju, iznimno je važan za zdravlje kože, kose i jetre. Folna kiselina ključna je za pravilno funkcioniranje mozga i ubrzan rast stanica što je posebno važno tijekom perioda brzog rasta i diobe stanica, kao što su rano djetinjstvo i trudnoća. Folna kiselina je također bitna za metabolizam homocisteina i pomaže u održavanju normalne razine ove aminokiseline povezane sa srčanim bolestima.
3. Lutein - ovo je karotenoid (prirodni pigment) koji štiti od određenih vrsta raka, te smanjuje rizik od makularne degeneracije, vodećeg uzroka sljepoće u odraslih osoba od 65 godina. Djeluje kao filtar sunčanog svjetla apsorbirajući opasne UV zrake i smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene.
Avokado sadrži 3 puta više luteina nego druge druge vrste povrća i voća.
4. Oleinska kiselina i kalij - obje od ovih hranjivih tvari također pomažu u snižavanju kolesterola i smanjuju rizik od visokog krvnog tlaka. Avokado sadrži 3 puta više kalija od banane, izvor je željeza, bakra, fosfora i magnezija.
5. Ulje iz ploda avokada sprečava djelovanje slobodnih radikala, opasnih molekula koje oštećuju tjelesne stanice i uzrokuju prijevremeno starenje te nastanak brojnih bolesti. Antioksidansi iz avokada jedini uklanjaju slobodne radikale iz pogonskog dijela stanice.
7. Avokado obiluje vlaknima koji su u svakodnevnoj prehrani nužni za reguliranje probave i kao zaštita probavnog sustava jer snižavaju rizik od hemoroida i divertikularne bolesti. Vlakna pomažu kod regulacije težine jer zahtijevaju više žvakanja, vežu vodu na sebe, povećavaju volumen i duže se zadržavaju, što daje osjećaj sitosti i smanjuje opasnost od prejedanja, a nemaju nikakvu kalorijsku vrijednost.
PRIPREMA AVOKADA ZA SVAKODNEVNO KONZUMIRANJE:Svjež kao međuobrokNajlakši način pripreme avokada je da ga prerežete na pola pospete nekim od omiljenih biljnih začina ili javorovim sirupom i jedete ga svježeg za međuobrok.
"Avokado sadrži 3 puta više kalija od banane, izvor je željeza, bakra, fosfora i magnezija"U salatama ili kao preljevNasjeckajte avokado i dodajte ga u salatu ili ga koristite kao preljev na jednostavan način da ga sameljete i dodate malo jogurta te začina u njega, dobro izmiješate i prelijete preko primjerice kuhane riže.
Kao namazZgnječite avokado i dodajte samo par omiljenih blagih začina poput soli i para te limunovog soka te ga koristite kao namaz na prepečenom kruhu umjesto mlasaca ili krem sira.
Guacamole umakNajpoznatiji meksički umak guacamole priprema se od avokada, izvrstan je uz tortilje i čips, a jednostavan za pripremu.