Skroman dodatak jelima i uz sol najrasprostranjeniji začin, oštri papar već po navici dodajemo u hranu kako bi joj poboljšali okus, no papreni okus u ustima svoju pravu ulogu dobiva u probavnom sustavu.
Naime njegov oštar okus šalje signal da je vrijeme za pokretanje otklanjajući istodobno simptome mučnine i gubitka tetka. Papar ima ulogu u poboljšanju rada probavnog sustava stimulirajući probavne enzime i lučenje želučanih sokova te ubrzavajući prolazak hrane kroz probavni sustav.
"Oštar okus papra aktivira proizvodnju hidroklorilne kiseline u želucu koja razgrađuje masti"
Uz antioksidativna i protuupalna svojstva jedno od hvalevrijednih koje kolesterol drži pod kontrolom i ubija masnoće je njegovo svojstvo povećanja proizvodnje hidroklorilne kiseline u želucu. Ova kiselina zaslužna je za razgradnju masti, te djeluje kao spasiteljica od nadutosti smanjenjem plinova gastrointestinalnog trakta.
Papar najbolje zadržava svoju aromu ako se čuva u zrnu te se kao takav i koristi ili se melje neposredno pri kuhanju. Najaromatičnija vrsta papra je zeleno obojeni koji se zahvaljujući eteričnim uljima koji tope dubinsku masnoće sve više koristi i u preparatima za uklanjanje celulita.
Savjet:
1. Kako bi iskoristili maksimum blagodati papra kupite cijela zrnca i mlinčić pa prije konzumiranja salata, variva i juha zapaprite probavu i tvrdokorne masnoće.
2. Osim u jela papar se preporuča dodati i u zdrave napitke od voća i povrća, dovoljno je tek nekoliko mljevenih komadića koji će učiniti puno za metabolizam i razgradnju masnoća.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.