Zdravlje

OVO JEDNOSTAVNO MORATE ZNATI: Samo jednom namirnicom zapaprite masnim naslagama na trbuhu

Začin koji se svakodnevno nalazi u našoj prehrani, od ostalih aromatičnih pojačivača okusa razlikuje se jer doslovce otapa masnoću. Provjerite koja bi to oštra zrnca trebala postati vaše omiljeno oružje u borbi protiv viška masnog tkiva.

OVO JEDNOSTAVNO MORATE ZNATI: Samo jednom namirnicom zapaprite masnim naslagama na trbuhu
Skroman dodatak jelima i uz sol najrasprostranjeniji začin, oštri papar već po navici dodajemo u hranu kako bi joj poboljšali okus, no papreni okus u ustima svoju pravu ulogu dobiva u probavnom sustavu.


Naime njegov oštar okus šalje signal da je vrijeme za pokretanje otklanjajući istodobno simptome mučnine i gubitka tetka. Papar ima ulogu u poboljšanju rada probavnog sustava stimulirajući probavne enzime i lučenje želučanih sokova te ubrzavajući prolazak hrane kroz probavni sustav.

"Oštar okus papra aktivira proizvodnju hidroklorilne kiseline u želucu koja razgrađuje masti"

Uz antioksidativna i protuupalna svojstva jedno od hvalevrijednih koje kolesterol drži pod kontrolom i ubija masnoće je njegovo svojstvo povećanja proizvodnje hidroklorilne kiseline u želucu. Ova kiselina zaslužna je za razgradnju masti, te djeluje kao spasiteljica od nadutosti smanjenjem plinova gastrointestinalnog trakta.

Papar najbolje zadržava svoju aromu ako se čuva u zrnu te se kao takav i koristi ili se melje neposredno pri kuhanju. Najaromatičnija vrsta papra je zeleno obojeni koji se zahvaljujući eteričnim uljima koji tope dubinsku masnoće sve više koristi i u preparatima za uklanjanje celulita.

Savjet:

1. Kako bi iskoristili maksimum blagodati papra kupite cijela zrnca i mlinčić pa prije konzumiranja salata, variva i juha zapaprite probavu i tvrdokorne masnoće.

2. Osim u jela papar se preporuča dodati i u zdrave napitke od voća i povrća, dovoljno je tek nekoliko mljevenih komadića koji će učiniti puno za metabolizam i razgradnju masnoća. 
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 31.08.2013 16:37

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.