Zdravlje

Ovo su najzdravije namirnice na svijetu. Kriju li se i u vašoj kuhinji?

U vašem domu krije se najzdravija hrana na svijetu. Super hrana se sastoji od super sastojaka koji pak vašem tijelu pružaju sve nužne sastojke.

Ovo su najzdravije namirnice na svijetu. Kriju li se i u vašoj kuhinji?
Rijetko tko može odoljeti sendviču, čipsu i grickalicama koje izgledaju i mirišu slasno. No, takva hrana nije pretjerano korisna. Stoga treba potražiti alternativu u zdravim namirnicama koje će vašem organizmu pomoći da nakon obilnog uživanja u blagdanskoj hrani organizam vratite u normalno stanje. U vašem domu krije se najzdravija hrana na svijetu. Super hrana se sastoji od super sastojaka koji pak vašem tijelu pružaju sve nužne sastojke.

Gljive

Ukusne i mesnate gljive mogu biti izvrsna, niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive reguliraju razinu estrogena kod žena te štite od raka dojke. Gljive možete spremiti tako da se narežu na šnite i preprže na maslinovom ulju, doda im se češnjak i vina te pirja dok vino ne ishlapi. Odličan su prilog uz pečena pileća prsa.

Ječam

Ova žitarica bogata je vlaknima i pravi je borac protiv povišenog kolesterola te je vrlo koristan u regulaciji probave. Najbrže ga spremite tako da ga skuhate s grahom i dodajte koje god vam povrće padne na pamet. Time možete dobiti ukusno varivo. Ako želite, varivu možete dodati i nekoliko kockica preprženog pršuta.

Orasi

Orasi obiluju omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i reguliraju dobar kolesterol. Kako bi iz ove namirnice uzeli ono najbolje, nije vam potrebna nikakva priprema. Pomiješajte šaku oraha i suhog voća i dobili ste energetsku bombu koja može uspješno mijenjati desert.

Integralna tjestenina

Integralna tjestenina bogatija je vlaknima od bilo koje druge. Cjelovite žitarice koriste vašem organizmu i probavi. Prepržite malo češnjaka, dodajte mu tunu u maslinovom ulju te sjeckanu rajčicu i poslužite s parmezanom uz tijesto. Time ste dobili zdrav, brz i ukusan obrok.

Maslac od badema ili kikirikija

Kikiriki i bademi bogati su proteinima i sadrže monozasićene masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete pripremiti i u vlastitom kućanstvu. Smiksajte dvije šalice prženog kikirikija ili badema, dodajte žlicu ulja i smeđeg šećera te prstohvat soli. Ako želite da vaš maslac bude slađi možete mu dodati i malo meda.

Kvinoja

Ukusa kvinoja nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna špinatu. Obiluje bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, magnezijem, željezom i fosforom te pruža tijelu energiju. Pripremiti je možete umjesto riže i tjestenine, izvrstan je dodatak kuhanom povrću i piletini s roštilja.

Obrano mlijeko

Obrano mlijeko sadrži devet značajnih nutritijenata u koje spada i kalcij te B vitamin odličan za neurološku funkciju te D vitamin poznat kao borac protiv raka. U ovo mlijeko dodajte malo meda, vanilije, cimeta ili kakaa i zamijenite njime bijelu kavu i kojekakve instant napitke.

Borovnica

Borovnica obiluje vlaknima, koristi za jačanje krvnih žila i izvrstan je antioksidans. Borovnice su dobar izvor vitamica C i folne kiseline, kalija, kalcija, željeza i bioflavonoida. Sladoled od jogurta prelijte ukusnim voćem i dobili ste zdrav i jednostavan desert.

Bulgur

Bulgur je zapravo napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata fosforom, cinkom, željezom, magnanom, selenom, magnezijem, kalijem i B vitaminom. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka. Sprema se poput riže ili tjestenine, izvrstan je i neutralan prilog uz sva jela.

Leća

Leća spada u skupinu mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće niti štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Cijeni se i kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velike količine ugljikohidrata. Leća prija uz rajčicu, luk, češnjak, meso i maslinovo ulje pa tako možete napraviti ukusno varivo i odličan prilog mesu, savjetuju na punkufer.hr.

  • Autor: Punkufer
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 06.01.2014 15:24
  • Posljednja izmjena: 06.01.2014 15:25

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.