Sve do početka 20. stoljeća sirovo mlijeko (ono koje se dobije mužnjom iz krava) smatralo se sigurnim, hranjivim pićem i lijekom. Početkom 21. stoljeća ljudi piju mlijeko koje je toliko isprocesirano da nema veze s "pravim". Evo zašto bi, umjesto onog koje kupujete u trgovačkim lancima, trebali piti sirovo mlijeko!
Vitamini – Sirovo mlijeko sadrži vitamine A,C,D,E i K, kao i velik broj B-vitamina. Njihove su funkcije vrlo važne; od poticanja probave, proizvodnje kolagena, do pomoći metabolizmu da inhibira slobodne radikale.
U procesiranom mlijeku vitamini A i C su uništeni tijekom procesa zagrijavanja i prešanja, kao i 38 posto B-vitamina. Vitamini D,E i K ostaju netaknuti.
Proteini – U sirovom mlijeku može se naći svih 22 standardnih aminokiselina, uključujući i osam ključnih koje tijelo ne može samo proizvesti.
Procesirano mlijeko ima barem dva sastojka, što destabilizira proteinsku strukturu mlijeka i umanjuje njegovu probavljivost.
Minerali – Magnezij u sirovom mlijeku pomaže tijelu apsorpciju kalcija. U procesiranom mlijeku ih je vrlo malo, a i njih je teško ili nemoguće probaviti.
Masnoće – U sirovom mlijeku postoji 18 masnih kiselina koje naše tijelo treba. One pomažu pri snaženju funkcije mozga i staničnog metabolizma, pomažu u formiranju zdravih staničnih membrana...
U procesiranom mlijeku proces homogenizacije oksidira ove kiseline koje zbog toga postaju kancerogene. Tako mlijeko postaje otrovno.
Enzimi – U sirovom mlijeku možemo pronaći 60 aktivnih enzima. Lipaza, primjerice, pomaže probaviti mlijeko. No, tijekom procesa pasterizacije i homogenizacije, uništava se velik broj ovih enzima pa tako i lipaza. Zbog toga velik broj ljudi ima poteškoća pri probavi mlijeka.
Sirovo mlijeko je nevjerojatno zdrava namirnica, dok je procesirano strana, otrovna supstanca bez nutricionističkog balansa i stabilnosti, piše Natural News.
Članak na portalu Dnevno.hr možete pronaći
OVDJE