1. Ćelije pucaju!Proces u kome se ljudsko tijelo raspada počinje samo nekoliko minuta nakon smrti. Kada srce prestane kucati, doživljavamo ‘algor mortis’, ili ‘smrtnu jezu’ kada temperatura tijela počinje padati dok ne dostigne sobnu temperaturu. Skoro odmah, krv postaje kiselija kako se ugljik dioksid razgrađuje u organizmu. Ovo izaziva razdvajanje ćelija i izlijevanje enzima u tkiva.
2. Tijelo postaje bijelo … i ljubičasto!Gravitacija čini svoje i u prvim trenucima poslije smrti. Dok ostatak tijela postaje ‘blijed kao smrt’, ćelije bogate krvlju počinju se kretati prema dijelovima tijela koji su najbliži zemlji. To se događa zato što je prestala cirkulacija. Rezultat su ljubičaste mrlje preko donjih dijelova tijela poznate kao ‘livor mortis’. Zapravo, upravo proučavajući ove mrlje patolozi mogu odrediti točno vrijeme smrti.
3. Mišići se počinju grčitiKalcij tjera mišiće da se grče. Većina ljudi je čula za ‘rigor mortis’ za vrijeme koga tijelo poslije smrti postaje kruto i teško. On se generalno događa tri do četiri sata poslije smrti, najveći je oko 12 sati nakon što čovjek umre, a nestaje poslije 48 sati. Zašto se ovo događa? U mišićnim ćelijama postoje ‘pumpe’ koje reguliraju kalcij. Kada pumpe prestanu raditi poslije smrti, kalciju poplavi ćelije, izazivajući mišiće da se grče i koče.
4. Organi počinju varati sami sebeTruljenje, ili proces tijekom koga preminuli počinje sličiti na statista u zombi filmu, događa se poslije ‘rigor mortisa’. Ovu fazu je moguće odložiti kroz proces balzamiranja, ali na kraju tijelo će ipak podleći! Enzimi u pankreasu čine da organi počinju varati sami sebe. Mikrobi će pripomoći ovom procesu tjerajući tijelo da pozeleni od trbuha pa nadalje. Kako bakterije počinju pobjeđivati, tako se oslobađaju putrescin i kadaverin, koja omogućuju ljudskom tijelu da smrdi nakon smrti.
5. Tijelo se može prekriti voskomNakon truljenja, propadanje se ubrzava i pretvara tijelo u skelet. Međutim, neka tijela krenu u drugom pravcu. Ako tijelo dođe u kontakt s hladnom zemljom ili vodom, može početi proizvoditi tešku, masnu, voštanu materiju nastalu od bakterija koje razgrađuju tijelo. Ona funkcionira kao prirodni konzervans na unutrašnje organe. To može dovesti u zabludu istražitelje kada je u pitanju vrijeme smrti.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.