Postaju toksične

Pet namirnica koje ne trpe podgrijavanje

Podgrijavanje hrane općenito nije preporučljivo jer većina u sebi sadrže spojeve koji kod podgrijavanja postanu štetni točnije toksični ističe nutricionistkinja Alma Bunić i navodi koje to namirnice gube nutritivna svojstva, enzime i podgrijavanjem postaju toksične:

Pet namirnica koje ne trpe podgrijavanje
1. Špinat, cikla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrite dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji u ovoj skupini i uvijek ga konzumirajte u strogo svježem obliku.

2. Gljive se zbog svojih proteina lako mijenjaju i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stupnjeva.

3. Krumpir također spada u toksičnu skupinu namirnica koje nakon zagrijavanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krumpir najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Naime kada se ohladi u krumpiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje.

4. Meso zagrijavanjem postaje našem tijelu nepoznato, zbog promjene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura i tako promijenjena postaje nepoznate našem organizmu, neprobavljive pa samim time i toksična.

5. Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i  one koje se obrađuju na niskim temperaturama poput mesa peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena sa mlijekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama pogrijavanje nikako ne bi smjelo doći u obzir.

Namirnice koje trpe podgrijavanje su cjelovite žitarice koje najmanje gube na nutritivnim vrijednostima i čiji sastav ostaje relativno nepromijenjen. Tu spadaju: riža, proso, amarant, ječam i zob.

Savjet: Podgrijavanje juhe se tolerira ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrijete samo tekućinu, ovaj postupak se preporuča i kod variva. Ukoliko kuhate velike porcije hrane prije konzumiranja pametno ih je raspodijeliti u manje porcije kako biste izbjegli podgrijavanje u više navrata.

Topla vodena kupelj idealno je rješenje za grijanje primjerice ribe i mesa jer na pvaj način povoljna temperatura ne uzrokuje nastanak štetnih tvari u namirnicama.
  • Autor: zadovoljna.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 17.06.2013 09:52

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.