Zdrave i jake kosti

Pet namirnica koje sprječavaju osteoporozu

Od malena su nas učili da su mlijeko, jogurt i sir najbolji izvori kalcija neophodnog za jake i zdrave koste.

Pet namirnica koje sprječavaju osteoporozu
No, postoje još neke namirnice koje nutricionisti redovito preporučuju zbog njihovih hranjivih vrijednosti, a koje čvrsti potporanj organizma, poznat kao kostur ili skelet, također održavaju jakim i tako spriječavaju bolesti poput osteoporoze.

Ova hrana savršen je izbor i za sve koji imaju intoleranciju na mlijeko i mliječne prozivodi.

1. Soja

Biljka mahunarka koja dolazi u raznim sortama bogata je bjelančevinama te je odličan izvor kalcija. Odrasla osoba trebala bi dnevno unijeti tisuću miligrama kalcija. Manja porcija tofua pojačanog kalcijem sadrži oko 25 posto te količine, a šalica sojinog graha oko 261 miligram kalcija i 108 miligrama magnezija.

2. Riba bogata omega 3 masnoćama

Mlijeko, sir, jogurt i tofu neće vam puno pomoći bez dnevne doze vitamina D koji pomaže tijelu da apsorbira kalcij. Preporučen dnevni unos za odraslu osobu je šesto međunarodnih jedinica vitamina D. U devedeset grama lososa krije se skoro 450 jedinica, konzerva sardina sadrži ih 178, a devedeset grama konzervirane tune oko sedamdeset međunarodnih jedinica.

3. Banane

Ovo tropsko voće nepresušan je izvor kalij, vitamina koji također pospješuje zdravlje kostiju, ali nećete ga često naći na popisu hrane za zdrave kosti. No, s obzirom da se u jednoj banani krije otprilike 400 miligrama kalija nikako ih ne treba ignorirati.

4. Krumpir

Za odraslu osobu dnevna preporučena količina kalija je 4,700 milligrama. U jednom krumpiru nalazi se oko 700 miligrama kalija.

5. Bademi

Orašasto voće, kao i maslinovo ulje, bogato je zdravim masnoćama. Jakim kostima pridonosi s 80 miligrama kalcija koliko sadrži trideset grama badema i s 80 miligrama magnezija, još jednog minerala koji čini dobro našem skeletu. Preporučena dnevna doza magnezija je 300 do 400 miligrama.
  • Autor: zadovoljna.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 06.11.2012 10:26
  • Posljednja izmjena: 06.11.2012 10:27

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.