Jedete li gljive svakodnevno, rizik od pojave raka smanjuje se za čak 64 %, tvrdi Journal of Cancer. Učinak se pojačava jedete li ih uz šalicu zelenoga čaja.Gljive su mnogima omljen jesenski plod pa u potrazi za njima umjesto na tržnice odlaze i u šume i livade. To je za svaku pohvalu, osobito stoga što su, slažu se mnogi znanstvenici, gljive iznimno zdrave. Zašto biste ih trebali konzumirati može se svesti na pet kratkih i jasnih razloga nakon kojih ćete vjerojatno gljive uvrstiti u svoje jelovnike.
1. razlog
Portobelo pečurke obiluju hranjivim citinom koji čisti arterije i dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti. Sveučilište Illinois potvrdilo je to tumačenje u jednoj od svojih studija.
2. razlog
Znanstvenici su došli do podatka da svakodnevna doza pečurki smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti za značajnih 70 %.
3. razlog
Gljive su bogate dijetalnim vlaknima koja igraju značajnu ulogu u zdravlje srca. Imate li problema sa srcem, navalite na gljive.

Ivica Galovic/PIXSELL
4. razlog
Na jačanje imuniteta vrlo povoljno djeluju šampinjoni koji potpomažu i reguliranje slobodnih radikala koji oštećuju jetru.
5. razlog
Jedete li gljive svakodnevno, rizik od pojave raka smanjuje se za čak 64 %, tvrdi Journal of Cancer. Učinak se pojačava jedete li ih uz šalicu zelenoga čaja.