Zdravlje

Pet životno važnih razloga zašto trebate jesti gljive!

Jedete li gljive svakodnevno, rizik od pojave raka smanjuje se za čak 64 %, tvrdi Journal of Cancer. Učinak se pojačava jedete li ih uz šalicu zelenoga čaja.

Pet životno važnih razloga zašto trebate jesti gljive!
Jedete li gljive svakodnevno, rizik od pojave raka smanjuje se za čak 64 %, tvrdi Journal of Cancer. Učinak se pojačava jedete li ih uz šalicu zelenoga čaja.

Gljive su mnogima omljen jesenski plod pa u potrazi za njima umjesto na tržnice odlaze i u šume i livade. To je za svaku pohvalu, osobito stoga što su, slažu se mnogi znanstvenici, gljive iznimno zdrave. Zašto biste ih trebali konzumirati može se svesti na pet kratkih i jasnih razloga nakon kojih ćete vjerojatno gljive uvrstiti u svoje jelovnike.

1. razlog
Portobelo pečurke obiluju hranjivim citinom koji čisti arterije i dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti. Sveučilište Illinois potvrdilo je to tumačenje u jednoj od svojih studija.

2. razlog 
Znanstvenici su došli do podatka da svakodnevna doza pečurki smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti za značajnih 70 %.

3. razlog
Gljive su bogate dijetalnim vlaknima koja igraju značajnu ulogu u zdravlje srca. Imate li problema sa srcem, navalite na gljive.

Ivica Galovic/PIXSELL

4. razlog
Na jačanje imuniteta vrlo povoljno djeluju šampinjoni koji potpomažu i reguliranje slobodnih radikala koji oštećuju jetru.

5. razlog
Jedete li gljive svakodnevno, rizik od pojave raka smanjuje se za čak 64 %, tvrdi Journal of Cancer. Učinak se pojačava jedete li ih uz šalicu zelenoga čaja.

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 30.09.2014 13:14
  • Posljednja izmjena: 30.09.2014 13:13
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.