Zanimljivosti

Pogrešni mitovi - jaja nisu loša za srce, mikrovalna nije štetna

Tko konzumira jaja umrijet će od infarkta, hrana u mikrovalnoj je radioaktivna, sirova hrana je zdravija za konzumiranje jer njome unosimo enzime, pa ih naše tijelo ne treba proizvoditi. Sve su to mitovi koje je teško pobiti, piše "Huffington Post", ali znanstvenici nas upozoravaju da su svi netočni.

Pogrešni mitovi - jaja nisu loša za srce, mikrovalna nije štetna
1. Jaja su loša za srce

Nije točno da su jaja loša za srce, tvrde znanstvenici. "Epidemiološke studije pokazale su da zdravi ljudi smiju jesti jedno jaje na dan bez problema", rekla je profesorica nutricionizma na Sveučilištu Penn u SAD-u, Penn Criss-Etherton. Količina kolesterola koji unesemo u tijelo nema veliki utjecaj na razinu kolesterola u krvi, a naše tijelo kompenzira povećani unos kolesterola tako što ono smanji svoju proizvodnju lipida.

2. Kukuruzni sirup je gori od šećera

Ideja da je sirup s visokim udjelom fruktoze štetniji od običnog šećera nije točan. Kompozicija kukuruznog sirupa je skoro identična običnom šećeru. Ukratko, sirup nije ništa gori niti bolji od običnog šećera.

3. Konzumiranje sirove hrane osigurava nam enzime prijeko potrebne za zdravu probavu

Neki zagovornici sirove prehrane tvrde da sirova hrana poboljšava probavu i "štedi" enzime u tijelu tako što ih unosi preko hrane. To je potpuno neosnovano. Naša tijela nemaju limitiranu količinu enzima, proizvode ih čitav život. Enzimi su veoma bitni za život, a naše tijelo ih proizvodi veoma uspješno.

4. Grijanjem u mikrovalnoj pećnici hrani oduzimamo hranjive tvari

Ovo je potpuno pogrešno. Koristiti mikrovalnu, roštilj na ugalj ili rernu baziranu na solarnoj energiji, samo je temperatura kuhanja ta koja oduzima nutrijente, a ne metoda. Zbog činjenice da se hrana u mikrovalnoj pećnici kuha brže, ona može pomoći minimizaciji gubljenja hranjivih sastojaka.

5. Radijacija iz mikrovalne stvara štetne tvari u hrani

Možda vam na spomen radijacije na um padnu slike nuklearnih elektrana, ali radijacija doslovno znači energija koja putuje u valovima i širi se dok putuje. Radijacija koja se koristi za kuhanje hrane je mnogo manja nego X ili gama-zrake. Kuhanje u mikrovalnoj nije ništa drugačije nego bilo koja druga metoda termičke obrade, objašnjavaju stručnjaci.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 29.08.2014 12:50
  • Posljednja izmjena: 29.08.2014 12:48
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.