Jedanaest berača raširilo se po baranjskom polju, svatko je “obgrlio” jedan red crvene začinske paprike. A redova je 160, dugačkih po 700 metara.
Pune će ruke posla imati dva tjedna. Berba je na obiteljskom gospodarstvu Žužane i Ištvana Jožeša iz Luga počela.
Sve rasprodaju u ožujku
– Ne možete se žuriti jer treba svaku pregledati, beru se samo potpuno crvene, a sve oštećene bacamo – pokazuje Žužana dok se nadvija nad stabljikama. Pomažu rođaci i prijatelji, sve se radi ručno. Mukotrpan je to posao, već su je pet puta okopali.
Crvenu papriku sade u gotovo svakoj trećoj kući u Lugu pa im je ona nadaleko zaštitni znak. Žužana je uzgaja desetak godina, a zasadila je proljetos tri hektara. Iako je navodnjava, suša je učinila svoje pa je urod podbacio i za 40 posto.
– Lani smo izvagali oko 2,5 tone, a ove ćemo sezone biti sretni i s tonom i pol. Gubici su veliki, a uloženo je jednako rada i novca kao i lani, i to deseci tisuća kuna – zabrinuta je.
I do deset kilograma svježe paprike utroši se za proizvodnju kilograma crvenog začina. Mljevenu papriku Baranjci prodaju za 120, pa i više kuna po kilogramu. Cijena bi mogla znatno skočiti, kažu i na više od 150 kuna, a i nestat će ranije.
Crveno zlato, kako ga zovu, mnogi rasprodaju već u ožujku, a “veći” ga izvoze čak i u Ameriku.
– Svaki mi se kupac vratio – ponosna je naša sugovornica. Mještani jedni drugima nisu rivali jer kupaca ne manjka. No posla oko paprike ima od konca ožujka do prosinca, kada je spremna za prodaju i sezonu kolinja.
– Obranu papriku spremamo u gajbe pa na zraku i vjetru dozrijeva tri-četiri tjedna. Probiremo je, skidamo peteljke, selimo u sušaru na tjedan dana pa opet probiremo i na koncu meljemo – navodi. Začinski prah treba biti sitan, lijepe boje, nipošto gorak.
U Srbiji upola jeftinije
U susjednoj je Srbiji mljevena je paprika gotovo upola jeftinija, no ovdašnja, uvjereni su, nema konkurenciju. Znaju to i u Udruženju Baranja pa su zaštitili ime i žig baranjske začinske paprike.
– Proizvodnja je još uvijek siva zona, uzgajivači su usitnjeni, a ne žele istupati na tržištu pod istom kapom. Proizvedu do 500 kilograma, i to uglavnom prodaju na kućnom pragu – govori Jasna Petrović, razvojna direktorica Udruženja.
A da je ta kultura unosna, dokaz je i to što se na samo pola hektara, uz nevelika ulaganja, pristojno zaradi jer postoji tržište.
– Obučili smo svojedobno 20 nezaposlenih žena za uzgoj paprike, bio je to projekt EU, a njih 6-7 pokrenulo je vlastiti posao – navodi.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.