Najbolji znak "vrijede" li još uvijek jaja vidjet ćete po datumu označenom na ambalaži, a to je uglavnom 30 dana od dana kad su jaja oprana i stavljena u kutiju. Iako različite države imaju i nešto drugačija pravila oko označavanja trajanja vrijednosti jaja. Datum se tako zna obilježavati i troznamenkastim kodom po kojem je, na primjer, 1. siječnja označen kao 001, a 31.prosinca 365/366, prema rednom broju dana u godini", objasšnjavaju na portalu
SheKnows. Međutim, iako je preporučeni rok trajanja jaja 30 dana od dana pakiranja, ona mogu biti sigurna i nakon tog roka, ako su dobro skladištena. S tim se slažu i u organizaciji
Foodsafety.gov gdje kažu da jaja, ako se pravilno čuvaju u hladnjaku, mogu izdržati od 3 do pet tjedana, a zamrznuta i duže.No, nikako se ne preporučuje da se jaja zamrzavaju u ljusci. "Želite li zamrznuti jaja, izvadite ih iz ljuske te zamrznite u posudici", preporuka je, ako baš nemate drugog izbora nego ih zamrznuti da očuvate njihovu valjanost.
Kako ćemo znati jesu li jaja još uvijek dobra?"Da jaja nisu dobra prepoznat ćete po mirisu, a ponekad i po samoj teksturi jaja no moramo znati da jaja neće tako brzo razviti salmonelu i štetne bakterije ako ih čuvate na hladnom. Čak i ako imaju salmonelu, količina bakterija u hladnom jajetu bit će relativno mala, jer se one ne množe na hladnom te biste pravilnom obradom (tvrdo kuhana ili jače pečena jaja) mogli uništiti sve štetne bakterije. Pravilno rukovanje i kuhanje uništit će sve prisutne bakterije", kažu na
incredibleegg.org.No, ako svejedno niste sigurni i želite znati jesu li jaja, koja već dulje vrijeme čuvate u frižideru, svježa ili ne, otkrit ćete jednostavnim trikom: stavite jaje u posudu s vodom - svježe jaje će potonuti, a starije jaje isplivati i plutati na vodi.
Izvor: Index