Trenutno 450 jela na popisu

Predstavljen projekt Hrvatska autohtona kuhinja

Predstavljen projekt Hrvatska autohtona kuhinja
Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda - Hrvatska autohtona kuhinja, predstavljen je danas u velikoj vijećnici Grada Dubrovnika,  a u njemu se trenutno nalazi oko 450 jela. U suradnji Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatskog kuharskog saveza počinje realizacija ovog projekta, s  ciljem povećanja kvalitete gastronomske ponude, ali i zaštite hrvatske nacionalne kuhinje.

U jelovnicima i ugostiteljskim objektima dodijeljivat će se oznaka 'Hrvatska autohtona kuhinja'. Državni tajnik za turizam Željko Lenart obajsnio je kako će oznaku Hrvatska autohtona kuhinja dobiti objekti koji nude više od 70 posto jela koja su nacionalna ili ako je ispod tog postotka imaju mogućnost da u jelovnicima autohtona jela označe kao nacionalna hrvatska. Pravila su utvrđena Pravilnikom koji je fleksibilan i nije konačan.

Tabla veličine 30 puta 30 centimetara s natpisom Hrvatska autohtona kuhinja ugostitelja će stajati oko 1600 kuna, a obrazac za prijavu može preuzeti na internetskim stranicama Hrvatske obrtničke komore. Hrvatska je dosad nedovoljno koristila činjenicu da nam svaki četvrti turist dolazi zbog gastronomije prema istraživanju Tomas, Instituta za turizam. Iako gosti iznimno cijene našu gastronomiju, dobar dio ugostitelja nalazi se u nezavidnoj financijskoj situaciji. Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore ima 16 tisuća ugostitelja koji su vlasnici 22 tisuće poslovnih jedinica, restorana, barova ili kafića u kojima radi oko 100 tisuća ljudi.

Projekt Hrvatske autohtone kuhinje mogao bi cijelu gastronomsku priču pomaknuti na kolosijek uspješnijih ugostiteljskih vremena jer bi se domaća jela cjenovno približila gostima i domaćim ljudima.

Ugostitelji iz Dubrovačko - neretvanske županije žalili su se na to kako na popisu nema dovoljno jela iz naše županije, no popis je podložan izmjenama i dopunama. Između ostaloga, na popisu su jela od kamenica, zelena i bijela menestra, torta od skorupa, ali i dubrovačka baklava.
Hrvatska autohtona kuhinja PortalOko
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 20.07.2011 18:41
  • Posljednja izmjena: 20.07.2011 18:44

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.