Gastronomija

Prijepori oko prave baklave - evo kako bi trebala izgledati ova poslastica!

Turski institut za standardizaciju odlučio je "tursku baklavu", zaštititi kao dio svog kulturnog nasljeđa, s ciljem da se standardizira proizvodnja jedne od najpoznatijih poslastica. TSE je odredio standard za tursku baklavu koja mora biti zlatno-žute boje, debljine od najmanje 35 milimetara i treba se topiti u ustima.

Prijepori oko prave baklave - evo kako bi trebala izgledati ova poslastica!
Prema ovoj odluci, preljev za tursku baklavu ne treba da bude jak i gust.

Kao jedan od razloga standardizacije navodi se da je u posljednje vrijeme uočeno niz nepravilnosti kada je u pitanju proizvodnja baklave, odnosno pokušaj obmane potrošača tako što su u njenoj proizvodnji korišteni nepropisni sastojci.
Neki proizvođači su umjesto zelenih pistacija koristili sušeni grašak u prahu ili druge biljne proizvode, a maslac zamjenjivali trans mastima i njima sličnim sastojcima.

Usvajanjem standarda TSE-a jasno je definiran pravilnik u korištenju namirnica za pravljenje baklave, kao i načini njenog pripremanja jer se baklava u turskim regijama priprema na različite načine.

Porijeklo baklave je predmet dugogodišnjeg ozbiljnog sporenja između Turske, Grčke i Cipra i većine zemalja Bliskog istoka gdje se ova poslastica od tanko razvijenog tijesta složenog u desetak slojeva, između kojih se dodaje smjesa mljevenih oraha i pistacchia, pravi pod istim imenom.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 22.02.2015 10:20

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.