Zdravlje

PRIPAZITE: Ako vam nedostaje ovaj mineral, skloniji ste malignim bolestima i tijelo može doživjeti katastrofu!

Obratite pažnju na to da unosite dovoljno namirnica bogatih ovim mineralom jer je njegov deficit izrazito nepovoljan za cjelokupno zdravlje.

PRIPAZITE: Ako vam nedostaje ovaj mineral, skloniji ste malignim bolestima i tijelo može doživjeti katastrofu!
Cink je mineral koji je posebno važan za funkcioniranje čitavog organizma. Iako ga u tijelu sveukupno treba biti vrlo malo, svega nekoliko grama, treba pripaziti kako bi njegov unos bio dovoljan. Nutricionisti naglašavaju važnost cinka u prehrani jer čak i najmanji nedostatak može biti od velike negativne važnosti za tijelo. 

Važnost cinka

Cink u organizmu potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca u koštanoj srži i sazrijevanje takozvanih T-limfocita koji su važni u zaštiti organizma od brojnih patogenih klica. Također, cink sprječava upale i suzbija viruse. Ljudi kojima kronično nedostaje cinka skloniji su malignim bolestima jer cink ima svojstva antioksidansa pa preventivno djeluje na pojavu raka. Ovaj mineral potiče i bolju proizvodnju krvi, a to je vrlo važno za osobe oboljele od karcinoma. Cink uzrokuje i slabljenje imuniteta, a nedostatak cinka povezuje se i s rakom jajnika, dojke, pluća, crijeva, kože i leukemijom. 

Simptomi nedostatka cinka

U današnje vrijeme brze hrane i loših navika ljudi često pribjegavaju brzim jelima kojima mnogokad nedostaje vitamina i minerala. Nedostatak cinka uzrokuje pojavu bijelih mrljica na noktima, sklonosti čestim prehladama i infekcijama, suhu i grubu kožu, obilnu perut. Isto tako, nedostatak cinka u tijelu može uzrokovati i slabljenje okusa ili mirisa, slab apetit, naglo mršavljenje, teško zarastanje rana, kožne iritacije, dermatitis, akne. Poremećaj koncentracije i pamćenja, impotencija i neplodnost kod oba spola također su znakovi nedostatka cinka u organizmu. 

Hrana bogata cinkom

Obogatit tijelo cinkom koji se nalazi u ovim namirnicama: jaja, meso (govedina, puretina), morski plodovi (školjke, rakovi, tuna), orašasti plodovi (bademi), grah, pšenične klice, integralne žitarice, sjemenke bundeve, špinat, grašak.

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 12.02.2015 17:21
  • Posljednja izmjena: 12.02.2015 17:20
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.