PAŽLJIVO S ODABIROM

PRIPAZITE! Ovo su najčešće pogreške koje radimo kada doručkujemo

Izbjegavanje doručka može dovesti i do pretilosti.

PRIPAZITE! Ovo su najčešće pogreške koje radimo  kada doručkujemo
Kakav god stav imali o doručku, morate znati da je on najvažniji obrok u danu i da može poboljšati vaše zdravlje. Istraživanja su pokazala da izbjegavanje doručka može dovesti i do pretilosti.

Problem može nastati kada za doručak birate “kalorijske bombe”, odnosno namirnice pune šećera i masti. Donosimo nekoliko najčešćih pogrešaka koje ljudi rade tijekom doručka:

1. Izbjegavamo proteine
Kava s mnogo mlijeka i šećera i čokoladni muffin čest su izbor ako prvi obrok jedemo izvan kuće, s “nogu”. Riječ je o ugodnoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina. Istraživanja su pokazala da doručak utemeljen na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte dan započeti s dva tvrdo kuhana jaja i jabukom ili jogurtom u koji ste dodali malo sjemenki.

2. Previše soka
Voćni sok odličan je izvor vitamina i minerala, ali nije zamjena za svježe voće. Jedna prosječna naranča ima oko šezdeset kalorija, dok čaša soka od istog voća gotovo dvostruko više. Pritom treba znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana kojih ima u izobilju u prirodnoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni tlak od onih koji to čine tek povremeno.

3. Jedemo pogrešne masti 
Poznato je da tijelu trebaju masti da bi moglo normalno funkcionirati. To ne znači da treba pretjerivati s njima, a posebno ako je riječ o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca ili slanine. Poznata njujorška nutricionistkinja Bonnie Taub-Dix predlaže pravilnu distribuciju masnoća pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo nasjeckanih oraha.

4. Dodajemo umjetne zaslađivače 
Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posljedica na naše tijelo. Studija iz časopisa Nature pokazala je da umjetni zaslađivači mogu narušiti ravnotežu bakterija u želucu koje rezultiraju pojačanom potrebnom za fruktozom kako bi se osjećali zadovoljnima. Nutricionista Brook Alperti sugerira ispijanje kave bez ikakvih zaslađivača, ali s dodatkom začina poput cimeta koji će potaknuti rad metabolizma.

5. Predugo čekamo na doručak 
Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati nakon buđenja, odnosno tek kad vas podsjeti kruljenje želuca, veće su šanse da ćemo “pretjerati” s konzumacijom hrane i završiti s nekom kaloričnom “bombicom” u ruci. Iako ne postoji službeni raspored kada bi trebalo pojesti prvi obrok u danu, treba pripaziti da nam tijelo nije izgladnjeno.

6. Ne pazimo na veličinu namirnica 
Vjerovali ili ne, veličina namirnice utječe i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa Sveučilišta Penn State je pokazala da osobe pojedu i do osamdeset kalorija više po obroku kada konzumiraju žitne pahuljice manjeg oblika. Glavni razlog za to je što mjere željenu količinu “odokativnom” metodom. Umjesto toga, koristite se kuhinjskom vagom i pojedite upravo onoliko hrane koliko treba vašem organizmu.

7. Jedemo preobilne obroke 
Preskakanje doručka nepovoljno utječe na organizam kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretit će tijelo, usporiti metabolizam i uspavati vas. Umjesto toga treba birati obroke sastavljene od uravnoteženog odnosa proteina i ugljikohidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.
  • Autor: dnevno.hr
  • Foto: ilustracija
  • Objavljen: 28.04.2015 09:50

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.