DOSTA ŠMRCANJA

Pripremite organizam za jesen: Pet namirnica koje pobjeđuju gripu i prehladu

Stigli su hladniji dani i izvukli smo jakne iz ormara, pa ne bi bilo loše pripremiti organizam na predstojeću sezonu prehlada, hunjavica i gripe.

Pripremite  organizam  za jesen: Pet namirnica  koje  pobjeđuju gripu i prehladu
Vodeći se za onom 'bolje spriječiti, nego liječiti' donosimo vam listu pet dostupnih i jeftinih namirnica kojima možete ojačati imunitet da bi se vaš organizam lakše obranio od nedaća koje donose hladniji dani, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pa krenimo redom:

Agrumi
(naranča, limun, grejp)Vitamin C kojeg možemo pronaći u agrumima (posebice onima iz domaćeg, ekološkog uzgoja) jedan je od ključnih sastojaka koji jačaju imunitet.

Naranče uz to sadrže fitonutrijente kao što su flavonoidi i polifenoli koji su iznimno korisni za naš organizam, te hesperidin koji ima snažno protuupalno djelovanje.

Limun sadrži mnogo flavonoida, a vitamin C u njemu sadrži jedinstvene fitonutrijente koji su važni prirodni antioksidansi te pomaže u sprječavanju upalnih procesa.

Grejp također obiluje  prirodnim vitaminom C koji pomaže skratiti trajanje prehlade i ublažava njene simptome.


Zeleni čaj

Napitak kojeg Kinezi konzumiraju već 4 tisuće godina donosi bogatstvo antioksidansa - flavonoida, polifenola i katehina koji podižu imunitet i štite organizam od gripe i prehlade. Bogat klorofilom i vlaknima, ovaj čaj će nam pomoći istjerati toksine iz organizma.

Đumbir

U borbi protiv hunjavice i visoke temperature, đumbir je nezamjenjiv saveznik. Djeluje antibakterijski, ubija viruse koji uzrokuju prehladu i sprječava nastanak upala, a čaj od svježeg đumbira pomaže ublažiti grlobolju.

Češnjak

Ovaj prirodni antibiotik jedan je od najboljih saveznika našeg zdravlja budući da sadrži više od sto biološki aktivnih tvari uključujući i jedinstvene spojeve sumpora od kojih su neki ključni u jačanju našeg imuniteta.

Jogurt i kefir

Za cjelokupno zdravlje organizma i snažan imunitet ključna je i uravnotežena crijevna flora. Dobre bakterije u crijevima štite nas od gripe i prehlade, artritisa, alergije i astme, a jogurt, kefir i kiseli kupus najbogatiji su prirodni izvori probiotika.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Pixabay
  • Objavljen: 07.10.2016 20:58

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.