Vodeći se za onom 'bolje spriječiti, nego liječiti' donosimo vam listu pet dostupnih i jeftinih namirnica kojima možete ojačati imunitet da bi se vaš organizam lakše obranio od nedaća koje donose hladniji dani, prenosi
Slobodna Dalmacija.
Pa krenimo redom:
Agrumi (naranča, limun, grejp)Vitamin C kojeg možemo pronaći u agrumima (posebice onima iz domaćeg, ekološkog uzgoja) jedan je od ključnih sastojaka koji jačaju imunitet.
Naranče uz to sadrže fitonutrijente kao što su flavonoidi i polifenoli koji su iznimno korisni za naš organizam, te hesperidin koji ima snažno protuupalno djelovanje.
Limun sadrži mnogo flavonoida, a vitamin C u njemu sadrži jedinstvene fitonutrijente koji su važni prirodni antioksidansi te pomaže u sprječavanju upalnih procesa.
Grejp također obiluje prirodnim vitaminom C koji pomaže skratiti trajanje prehlade i ublažava njene simptome.
Zeleni čaj
Napitak kojeg Kinezi konzumiraju već 4 tisuće godina donosi bogatstvo antioksidansa - flavonoida, polifenola i katehina koji podižu imunitet i štite organizam od gripe i prehlade. Bogat klorofilom i vlaknima, ovaj čaj će nam pomoći istjerati toksine iz organizma.
Đumbir
U borbi protiv hunjavice i visoke temperature, đumbir je nezamjenjiv saveznik. Djeluje antibakterijski, ubija viruse koji uzrokuju prehladu i sprječava nastanak upala, a čaj od svježeg đumbira pomaže ublažiti grlobolju.
Češnjak
Ovaj prirodni antibiotik jedan je od najboljih saveznika našeg zdravlja budući da sadrži više od sto biološki aktivnih tvari uključujući i jedinstvene spojeve sumpora od kojih su neki ključni u jačanju našeg imuniteta.
Jogurt i kefir
Za cjelokupno zdravlje organizma i snažan imunitet ključna je i uravnotežena crijevna flora. Dobre bakterije u crijevima štite nas od gripe i prehlade, artritisa, alergije i astme, a jogurt, kefir i kiseli kupus najbogatiji su prirodni izvori probiotika.