Pripremite vrhunsku dalmatinsku pašticadu

Dalmatinska pašticada zasigurno je najpoznatije dalmatinsko jelo, a da nije riba naravno

Pripremite vrhunsku dalmatinsku pašticadu

Dalmatinska pašticada zasigurno je najpoznatije dalmatinsko jelo, a da nije riba naravno. No, pravu pašticadu treba znati spraviti, a kad vam sljedeći put netko dođe u goste iznenadite ga jednom pravom poslasticom.

Priprema:

Režnjeve češnjaka prepolovimo po dužini, pancetu narežemo na dugačke prutiće, luk na trakice, a mrkvu i korijene celera i peršina na ploške (sačuvamo polovicu korjenastog povrća cijelu).

Na dva mjesta dugim i oštrim nožem probodemo meso (junetinu) po cijeloj dužini. U jednu rupu naguramo dvije cijele mrkve, a u drugu prutiće pancete, također po cijeloj dužini. Zatim meso ubodemo na nekoliko mjesta i dobivene otvore nabodemo prepolovljenim režnjevima češnjaka („našpikamo“).

Tako pripremljeno meso premjestimo u zdjelu, prekrijemo polovicom narezanog povrća, prelijemo crnim vinom i vinskim octom, dodamo grančicu ružmarina, lovorov list, papar u zrnu, ulijemo još malo vode i sve zajedno stavimo marinirati u hladnjak preko noći. Meso i povrće izvadimo iz marinade, a tekućinu prelijemo u vrč. U lonac, na zagrijano ulje, stavimo meso i pržimo ga sa svih strana povremeno okrečući, 10-ak minuta. Za to vrijeme narežemo preostalo korjenasto povrće i luk.

Zatim u lonac dodamo povrće iz marinade, svježe narezano povrće, grančicu ružmarina, lovorov list, posolimo i mješajući pržimo dok povrće ne omekša. Nakon 15-ak minuta ulijemo tekućinu od marinade, povrtnu juhu, dodamo koncentrat rajčice, klinčiće, polovicu suhih šljiva i kuhamo na laganoj vatri povremeno miješajući. Nakon tri sata kuhanja odstranimo lovorov list i grančicu ružmarina, a meso premjestimo na dasku.

Potom štapnim mikserom izradimo umak na grubo, dodamo pekmez od šljiva, med, prostale suhe šljive, dobro promiješamo i maknemo s vatre. Zatim meso narežemo na odreske debljine dva centimetra. Na tanjure stavimo umak, preko njega odreske mesa i poslužimo s kuhanim njokima. (PortalOko/crochef.com)
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Gospari.hr
  • Objavljen: 22.01.2011 16:37
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.