Nisu za svakoga

PROIZVODI OD CJELOVITIH ŽITARICA Iako su zdravi, nekima teško padaju. Evo zašto

One su zdrave, ali ne pašu svima, pogotovo ne u kombinaciji sa šećerima

PROIZVODI  OD  CJELOVITIH  ŽITARICA  Iako  su  zdravi, nekima  teško  padaju. Evo  zašto
Možda ste i vi u skupini onih koji od zdravog kruha, odnosno od cjelovitih žitarica, osjećaju nepodnošljivu težinu u želucu, ali ih nastavljate jesti jer znate da su zdrave?

Niste jedini, samo da znate, jer cjelovite žitarice i proizvodi od njih doista mogu teško pasti na želudac, s obzirom na to da su teže probavljive, a kad se konzumiraju u kombinaciji sa šećerima, pa čak i svježim sokom od naranče, tad su još i gore.

Zato se osobama koje pate od probavnih problema savjetuje da cjelovite žitarice nikada ne miješaju sa šećerima, ni u kojem obliku.Isto se tako savjetuje da osobe koje imaju probavne smetnje, a tek su se nedavno malo više posvetile unosu zdravijih namirnica pa i cjelovitih žitarica, s njima krenu postepeno.

Problem je, a to je ono što ih čini zdravima, što se cjelovite žitarice i inače teže probavljaju, zato organizam od njih ima i više koristi, ali ako izazivaju nadutost i bolove, tad biste ih zaista trebali jesti po malo.I baš nikada u kombinaciji sa šećerima, jer kad se još uvijek neprobavljena hrana nađe u debelom crijevu, gdje fermentira uz pomoć prirodnih crijevnih bakterija, tad dolazi do nakupljanja plinova. 

Oni su također znak zdrave prehrane i probave, ali ako vas zaista jako napuhuju, tad svakako smanjite njihovu količinu po obroku i općenite jedite češće, po malo, pa umjesto tri velika obroka radije jedite pet-šest manjih.

Na taj ćete se način riješiti nadutosti te se lakše priviknuti na namirnice koje jesu zdravije, ali su zbog svog svojstva teže probavljive, a da biste si još više olakšali probavu, umjesto sa šećerima i voćem kombinirajte ih s nezaslađenim čajevima ili s probiotikom.
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: pixabay.com
  • Objavljen: 04.11.2017 21:25
  • Posljednja izmjena: 04.11.2017 21:28

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.