Iako rezultati objavljeni u časopisu Diabetes Care ne pokazuju imaju li ta smanjenja trajne učinke na zdravlje, već je ranije utvrđeno da su visoke koncentracije šećera u krvi i inzulina nakon jela povezane s većim rizikom od razvoja bolesti srca i šećerne bolesti.
"Kad sjedimo naši su mišići u stanju neaktivnosti i stoga ne pomažu našem tijelu u reguliranju brojnih metaboličkih procesa", kazao je David Dunstan i profesor s australskog Baker IDI Heart and Diabetes Institute u Melbourneu.
Dunstanov tim pratio je 19 pretilih osoba koje se nisu puno kretale te su im u laboratoriju tijekom 7 sati, svaki sat, mjerili koncentracije šećera u krvi i inzulina.
Nakon prva 2 sata mjerenja popili bi visokokalorični napitak bogat šećerima i mastima, a nakon toga mjerena im je razina krvi i inzulina daljnjih 5 sati s tim da bi jedan dan tih 5 sati mirovali, a drugi bi 'protegnuli' noge na 2 minute svakih 20 minuta.
Utvrđeno je da je u danima u kojima su sjedili nakon obroka koncentracija šećera i inzulina bila 24 do 30% viša nego u dane kad bi se prošetali 2 minute nakon obroka.
Braun je poručio kako je očito dobro ustati svakih 15-ak minuta, pa makar se samo prošetali po sobi.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.