Kad režemo luk oslobađa se enzim sintaza lakrimatornog faktora. Taj enzim reagira sa sulfoksidima (kojima luk obiluje) i pretvara ih u sulfeničnu kiselinu. Ona je jako nestabilna i brzo prelazi u sin-propantial-S-oksid. Kada ju detektiraju živčani završeci naših očiju, prepoznaju ju kao tvar koja bi mogla oštetiti naše oči. Signal se šalje u moždano deblo, moždano deblo u suznu žlijezdu šalje aktivacijski signal te tada poteku refleksne suze.
Donosimo nekoliko savjeta uz koje možete umanjiti ovaj učinak luka na naše oči ili ga u potpunosti poništiti. Javite nam ako je vama koji uspio!
1. Stanice hladnog luka sporije reagiraju kada se on prereže, stoga ovo povrće ohladite pola sata u hladnjaku prije rezanja. Jednako tako ga možete zamrznuti na deset-petnaest minuta prije rezanja.
2. Luk režite nožem s oštricom od nehrđajućeg čelika koju ste prethodno isprali pod mlazom vode. Oštrica treba biti mokra kako bi privukla spoj iz luka koji djeluje kao suzavac.
3. Luk režite u blizini svijeće – toplina će privući sumpor koji zauzvrat neće nagrizati vaše oči.
4. Usmjerite ventilator prema luku i dalje od vašeg lica.
5. Žvačite žvakaću gumu dok režete luk. Prema nekim teorijama, na ovaj ćete način više disati kroz usta i samim time udahnuti spojeve prije nego što uspiju stići do očiju.
Savjet više: Ako vas muči miris luka na prstima i noktima, protrljajte ih solju ili namačite u limunovom soku pet minuta. Miris će nestati, a vaši će nokti ujedno biti bjelji.
Nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Gospari.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Gospari.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Komentari su skriveni prilikom pregleda članka da se sadržaj ne indeksira na Internet tražilicama. Potrebno je izvršiti akciju ( klik na gumb PRIKAŽI KOMENTARE ) kako bi se komentari prikazali.
Komentiraj članak
Potrebna je prijava kako biste komentirali.