Enormno poskupljenje

Rastu cijene vanilije pa i sladoleda; dubrovački slastičari kažu kako se kod njih ništa ne mijenja

S novom sezonom i nadolazećim vrućim ljetnim danima svakako se savršeno slaže pokoja kugla hladnog i osvježavajućeg sladoleda. No, ove godine cijene vanilije na tržištu su drastično porasle na mnogim mjestima u svijetu, ali u dubrovačkim slastičarnama ne brinu zbog toga previše.

Rastu cijene vanilije pa i sladoleda; dubrovački slastičari kažu kako se kod njih ništa ne mijenja
U 2015. godini urod poznate madagaskarske vanilije bio je vrlo slab pa stručnjaci zbog sve veće potražnje smatraju kako će cijena vrtoglavo rasti. Usporedbe radi, u 2011. godini kilogram vanilije koštao je 20 dolara, a do siječnja 2016. godine cijene su porasle za 200 dolara po kilogramu, kako prenosi portal Food Business News.

Ovaj trend porasta cijene vanilije nije nova pojava. U dubrovačkim slastičarnama već se unazad dvije do tri godine osjeća razlika u cijeni vanilije. Međutim, cijene sladoleda u Dubrovniku ipak nisu enormno porasle.

- Cijena sladoleda nije se mijenjala od 2008. godine. Poskupilo je  dosta stvari, recimo vanilija, ali držimo tu istu cijenu. Vanilija je poskupila za 30 posto ako ne i više u zadnje dvije do tri godine. Turisti najviše vole čokoladu i vaniliju, to su standardni sladoledi koji se najviše prodaju – istaknuo je Senad Hajdari iz Sladoledarne Dubrovnik te je nadodao kako su uvijek spremni za novu sezonu.

Slastičarna Dolce Vita također je spremna za ovu sezonu. Ema Oglečevac navela je kako se cijena kugle sladoleda ni kod njih nisu mijenjala već četiri godine i jedna iznosi osam kuna, ali je posebno istaknula kako "poskupljenje vanilije nije utjecalo na kvalitetu sladoleda".

- Vjerujem da se cijena vanilije mijenjala. Ako je na tržištu skočila onda i mi to osjetimo, ali mi smo isti kvalitetom i cijenom već unazad nekoliko godina – dodala je Ema Oglečevac.

Osim vanilije, uz čokoladu najklasičnijeg okusa sladoleda, u dubrovačkim sladoledarnama popularni su i neki autohtoni i originalni okusi.

- Turisti najviše uzimaju dubrovačku ljutu naranču zato što je to tradicionalno i ima samo kod nas i u nijednom drugom lokalu. U Dolce Viti kupci većinom uzimaju naš prepoznatljiv spoj vanilije, šumskog voća i komadića čokolade te vole one klasične poput vanilije, čokolade, jagode, jogurta - istaknula je Ema Oglečevac.

Obzirom da poskupljenje vanilije nije prouzrokovalo poskupljenje cijena sladoleda na turistima nezaobilaznom Stradunu, sladokusci će ipak moći i ove sezone uživati u sladoledu po pristupačnim cijenama kao i u bogatom izboru od klasičnih do potpuno novih i originalnih okusa.

/LEONA RAŠICA/
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Leona Rašica
  • Objavljen: 13.04.2016 09:33
  • Posljednja izmjena: 13.04.2016 09:50

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.