Zdrav način života

Razgovarali smo sa zdravstvenom voditeljicom Eneidom Rokić: Uskoro revolucija prehrane u Dječjim vrtićima Dubrovnik

Pravilna prehrana ključna je za sprječavanje pretilosti kod onih najmlađih. Nije sve tako jednostavno poput unosa veće količine voća i povrća. To je sustavan proces za koji su zaslužni nutricionisti analitičkim pristupom planiranju prehrane i aktivnosti kod djece vrtićke dobi.

Razgovarali smo sa zdravstvenom voditeljicom Eneidom Rokić: Uskoro  revolucija  prehrane  u Dječjim vrtićima Dubrovnik
Vođeni tom mišlju i poučeni izvrsnom dugogodišnjom suradnjom Dječji vrtići Dubrovnik i Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije iznjedrili su opsežan projekt uz koji će se ubuduće ne samo pažljivo sastavljati dječji jelovnik već će se uključiti svi procesi poput nutricionističkih preporuka, laboratorijskih istraživanja, edukacije roditelja, zaposlenika i javnosti.

Svakako, pretilost u dječjoj dobi predstavlja problem koji vodi nastanku brojnih kroničnih bolesti. Kako bi se to spriječilo i stekle se razne dobre navike ključno je djelovati dok su djeca još u vrtićima. Zato je i nastao projekt „Unapređenje prehrane u Dječjim vrtićima Dubrovnik“.

Zdravstvena voditeljica Dječjih vrtića Dubrovnik Eneida Rokić o projektu, na kojemu se još radi, nije iznosila previše detalja, ali je istaknula kako se u vrtićima „oduvijek jako puno pazilo na prehranu i nije se štedilo na kvalitetnim namirnicama.“

- U izradi jelovnika rukovodimo se „Normativom za prehranu djece predškolskog uzrasta“  kojega su kreirale sestre i liječnici u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici, ali i „Prehrambenim standardima za planiranje prehrane djece“ koje je kreirala Hrvatska udruga medicinskih sestara 2007. godine. Prema tim smjernicama smo kreirali jelovnik te su ovim standardima djeci osigurane dnevne energetske potrebe poput bjelančevina i ugljikohidrata. Specifičnost projekta je ta da idemo korak dalje te ćemo potrebama djece pristupiti analitički - rekla je Rokić.

O konkretnim mjerama još nije moguće u cijelosti govoriti, no Eneida Rokić je ipak navela neke od njegovih glavnih obilježja.

- Analitički pristup podrazumijeva i kompjuterski program uz koji će se ubaciti podaci djece, primjerice: visina, spol, težina i program će detektirati prema kojoj kategoriji gravitira to dijete. Dakako, glavnina novoga projekta bit će zasnovana na uključivanju stručnjaka u priču. Bit će edukativne radionice za djecu, kuharice za roditelje... Radit će se laboratorijska analiza obroka i na redovitoj bazi će surađivati s nutricionistima. Svakako, roditelji moraju znati da mi to radimo prema  posljednjim svjetskim standardima upravo zato jer je važno od malih nogu steći dobre navike  - naglasila je Eneida Rokić.
Također je istaknula kako su kuhinje Dječjih vrtića Dubrovnik jako dobro tehnički opremljene, a namirnice se termički obrađuju u konvekcijskim pećinicama s minimalnom količinom masnoće.

Voditeljica Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije  dr. Ankica Džono-Boban za Portal Oko kazala je kako je upravo važnost stjecanja navika  u ranoj  životnoj dobi bio povod rada na projektu.

- Pravilna prehrana jedan je od najvažnijih čimbenika i uvjeta pravilnog rasta i razvoja djece. Važan je čimbenik sprečavanja pretilosti kod djece te smanjivanja rizika za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti.  Kao što se od malena uče koraci i riječi tako djeca trebaju učiti i o pravilnoj prehrani -  kazala je doktorica.

- Planiranim projektom unaprijedili bi se kvaliteta prehrane i prehrambene navike djece. Želimo pokrenuti jedan cjeloviti program koji će obuhvatiti djecu i njihove roditelje, ali i osoblje koje radi na pripremanju dječjih obroka. Stečene navike je teško mijenjati, stoga svaka pozitivna navika znači korak u očuvanju vlastitog zdravlja, ali i zdravlja zajednice. Jednom kad ta djeca odrastu sa stečenim pozitivnim navikama vjerujemo kako će ih prenositi ponovno na mlađe generacije -  navela je doktorica Džono-Boban.

Realizacija projekta ovisi o financijskim mogućnostima pa je projekt prijavljen na lokalnom natječaju kako bi se osigurala potrebna financijska sredstva.

Mišljenje zdravstvene voditeljica Dječjih vrtića Dubrovnik Eneide Rokić je  kako je prehrana najmlađih na prvom mjestu.

- Najvažnije je da djeca nisu uskraćena. Ograničeni smo financijama tako da smo ove godine uveli svinjetinu jer je znatno jeftinija, a opet je kvalitetno meso. No, istovremeno brinemo o djeci koja iz vjerskih razloga ne konzumiraju svinjetinu ili su vegetarijanci. Njima je osigurana posebna prehrana. Imamo dosta djece s raznoraznim alergijama, na što jako puno pazimo. Njima, uz liječničku potvrdu, osiguravamo zamjenu za ono na što su alergični - objasnila je Rokić.

- Svake godine moramo napraviti plan nabave hrane i toga se moramo držati. Primjerice, za ovu sam se godinu jako borila za svježu ribu pa su nam se na natječaj javili ponuđači. Imamo ugovor s jednim dostavljačem iz Metkovića za svježe voće i povrće i jako smo zadovoljni. Ponosna sam jer svaki dan imamo voće.  Moja politika je kako na hrani nema štednje što god da se dogodi i toga se trebamo držati. Mi se nadamo kako će projekt proći, ali svakako znamo u kojemu smjeru treba ići kada se radi o brizi za najmlađe - zaključila je za Portal oko Eneida Rokić, iskazavši vjeru kako će ovaj projekt ipak dobiti „zeleno svjetlo“  te kako će se već početkom iduće godine znati da će i dubrovačkim mališanima biti omogućena najbolja moguća nutricionistička skrb uz koju bi se i njima u najvažnijoj dobi usadila ljubav prema zdravom načinu života.
  • Autor: Aida Čakić
  • Foto: Aida Čakić
  • Objavljen: 21.10.2015 11:05
  • Posljednja izmjena: 21.10.2015 11:06

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.