Znanstvenici upozoravaju

RAZMISLITE DVAPUT: Popularna bezglutenska dijeta mogla bi vas udebljati

Dijeta bez glutena namijenjena je osobama koje pate od celijakije, no zbog slavnih glumica i pjevačica koje je hvale na sav glas i koje su se uime mršavosti odrekle tjestenine, kruha i kolača, postala je vrlo popularna. Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow i Miley Cyrus podvrgle su se dijeti bez glutena, kako tvrde, iz zdravstvenih razloga. Međutim, znanstvenici upozoravaju da takva vrsta prehrane može – udebljati.

RAZMISLITE DVAPUT: Popularna bezglutenska dijeta mogla bi vas udebljati
– Za sve one koji me nazivaju anoreksičnom želim istaknuti da sam alergična na gluten i laktozu. Nije riječ o kilogramima, nego o zdravlju. Svatko bi trebao  isprobati dijetu bez glutena najmanje tjedan dana. Rezultati na vašoj koži, mentalnom i fizičkom zdravlju su nevjerojatni – napisala je na Twitteru mlada Miley Cyrus koju su mnogi prozivali da ima poremećaje u prehrani, piše Daily Mail, prenosi večernjak.

Opasnost od masnoća

Proizvodi iz kojih je izuzet gluten mogu sadržavati i do pet puta veću količinu masti, pokazala su najnovija istraživanja. Stoga stručnjaci upozoravaju da redukcijom glutena iz proizvoda namirnice ne dobivaju na kvaliteti i da mršavljenje pomoću njih nije ništa drugo nego običan mit.

– Nema sumnje da je došlo do porasta dijagnosticiranja celijakije, ali to ne može objasniti povećanje broja proizvoda bez glutena. Mnogi ljudi odabiru proizvode bez glutena jer jednostavno žele smanjiti unos – kaže Sarah Sleet iz britanske udruge oboljelih od celijakije, prenosi Daily Mail.

Što je celijakija?

Celijakija je autoimuna bolest. Gluten, koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži izaziva imunološku reakciju u ljudi s celijakijom. To znači da konzumiranje glutena oštećuje sluznicu tankog crijeva.

Što je gluten?

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Neki ljudi reagiraju na sličan protein koji se nalazi u zobi.

Gdje se gluten nalazi?

Najdostupniji su izvori glutena kruh, tjestenina, žitarice za doručak, brašno, pizza, kolači i peciva. Gluten se također može naći u hrani kao što su juhe, umaci, gotova jela i prerađena hrana, primjerice u kobasicama.

Što se može jesti ako se pokušava izbjeći gluten u hrani?

Prirodne namirnice bez glutena poput mesa, ribe, voća i povrća, riže, krumpira i leće. Postoje i posebni bezglutenski proizvodi, primjerice posebno izrađen kruh bez glutena, brašno, tjestenina, krekeri i keksi, no oni su mnogo skuplji od "običnih".
  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 31.10.2012 09:51
  • Posljednja izmjena: 31.10.2012 09:50

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.