– Za sve one koji me nazivaju anoreksičnom želim istaknuti da sam alergična na gluten i laktozu. Nije riječ o kilogramima, nego o zdravlju. Svatko bi trebao isprobati dijetu bez glutena najmanje tjedan dana. Rezultati na vašoj koži, mentalnom i fizičkom zdravlju su nevjerojatni – napisala je na Twitteru mlada Miley Cyrus koju su mnogi prozivali da ima poremećaje u prehrani, piše
Daily Mail, prenosi večernjak.
Opasnost od masnoćaProizvodi iz kojih je izuzet gluten mogu sadržavati i do pet puta veću količinu masti, pokazala su najnovija istraživanja. Stoga stručnjaci upozoravaju da redukcijom glutena iz proizvoda namirnice ne dobivaju na kvaliteti i da mršavljenje pomoću njih nije ništa drugo nego običan mit.
– Nema sumnje da je došlo do porasta dijagnosticiranja celijakije, ali to ne može objasniti povećanje broja proizvoda bez glutena. Mnogi ljudi odabiru proizvode bez glutena jer jednostavno žele smanjiti unos – kaže Sarah Sleet iz britanske udruge oboljelih od celijakije, prenosi Daily Mail.
Što je celijakija?Celijakija je autoimuna bolest. Gluten, koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži izaziva imunološku reakciju u ljudi s celijakijom. To znači da konzumiranje glutena oštećuje sluznicu tankog crijeva.
Što je gluten?Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Neki ljudi reagiraju na sličan protein koji se nalazi u zobi.
Gdje se gluten nalazi?Najdostupniji su izvori glutena kruh, tjestenina, žitarice za doručak, brašno, pizza, kolači i peciva. Gluten se također može naći u hrani kao što su juhe, umaci, gotova jela i prerađena hrana, primjerice u kobasicama.
Što se može jesti ako se pokušava izbjeći gluten u hrani?Prirodne namirnice bez glutena poput mesa, ribe, voća i povrća, riže, krumpira i leće. Postoje i posebni bezglutenski proizvodi, primjerice posebno izrađen kruh bez glutena, brašno, tjestenina, krekeri i keksi, no oni su mnogo skuplji od "običnih".