Zdravi deserti

RECEPT: Čokoladni zalogaji od mandarina i jogurta – spoj zdravlja i užitka

Mandarine, jogurt i tamna čokolada savršen su trio za brz i zdrav desert koji će oduševiti sve ljubitelje slatkog. Ovi zalogaji ne samo da izgledaju primamljivo, već su i nutritivno bogati.

RECEPT: Čokoladni zalogaji od mandarina i jogurta – spoj zdravlja i užitka

Ako tražite desert koji spaja svježinu voća, kremastu teksturu i bogati okus čokolade, čokoladni zalogaji od mandarina i jogurta pravi su izbor. Priprema je jednostavna – svježi komadići mandarina obavijeni su kremastim jogurtom, a zatim preliveni rastopljenom tamnom čokoladom. Nakon što se kratko rashlade u zamrzivaču, dobit ćete savršene, hrskave i sočne zalogaje.

Osim što su ukusni, ovi deserti donose i brojne zdravstvene prednosti. Mandarine su bogate vitaminom C, jogurt doprinosi probiotičkom učinku i boljoj probavi, dok tamna čokolada pruža antioksidanse i energiju.

Idealan su izbor za brzi međuobrok, desert nakon ručka ili kao zdrava poslastica za djecu. Jednostavni za pripremu i bez dodatnih zaslađivača, čokoladni zalogaji od mandarina i jogurta savršen su spoj zdravlja i užitka.



Sastojci:

  • 200 g mandarina (oguljenih i sitno nasjeckanih)

  • 120 ml grčkog jogurta

  • prstohvat cimeta

  • 100 g tamne čokolade (80 % kakaa)

  • 1 žličica kokosovog ulja (opcionalno)

  • 50 g bademovih listića (za dekoraciju po želji)


Priprema:

  1. Priprema smjese – Mandarine ogulite, uklonite bijele niti i sitno nasjeckajte. U zdjeli ih pomiješajte s grčkim jogurtom i prstohvatom cimeta. Lagano promiješajte da ostanu mali komadići voća.

  2. Formiranje zalogaja – Na pladanj obložen papirom za pečenje stavljajte male hrpice smjese, po jednu žlicu svake. Nije važno da budu pravilni, kasnije će se učvrstiti.

  3. Zamrzavanje – Pladanj stavite u zamrzivač na 1,5–2 sata, dok zalogaji ne postanu čvrsti.

  4. Čokoladna glazura – Otopite tamnu čokoladu (s dodatkom kokosovog ulja za glađu teksturu). Pustite da se malo ohladi kako ne bi bila prevruća.

  5. Umakanje – Svaki smrznuti zalogaj uronite u otopljenu čokoladu i vratite na papir za pečenje. Po želji pospite listićima badema.

  6. Hlađenje i čuvanje – Ostavite zalogaje u hladnjaku još 15 minuta da se čokolada stvrdne. Čuvajte ih do 3 dana u hladnjaku ili do 2 tjedna u zamrzivaču.


Prirodna ravnoteža okusa i teksture:
Sočnost mandarina donosi svježinu, jogurt kremoznost, a tamna čokolada laganu gorčinu koja zaokružuje okus. Dodani cimet unosi aromu zimskih dana, dok bademovi listići daju hrskav završni dodir. Ovi zalogaji odličan su primjer kako se jednostavni sastojci mogu pretvoriti u zdravu i neodoljivu poslasticu.

  • Autor: Gospari.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 08.10.2025 08:34
  • Posljednja izmjena: 08.10.2025 08:35
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.