Slatko zadovoljstvo

RECEPT DANA - Baileys, fudge i čokolada

Desert od više elemenata senzacionalnog okusa servirajte u koktel čašama i poslužite.

RECEPT DANA -  Baileys, fudge i čokolada

Osnovni podaci

Broj porcija: za 12 osoba
Trajanje pripreme: 90 min
Vrsta jela: sladoled, fudge
Glavni sastojak: Baileys, čokolada
Način pripreme: u pećnici, kuhanje, na pari
Slijed: desert

Sastojci

Baileys granita:
0.5 l vode
5 dag šećera
korica naranče
1 dcl Baileysa
mahuna vanilije
limunov sok

Fudge:
300 g mlijeka
350 g šećera
100 g maslaca
1 g ekstrakt vanilije (može i sjemenke)

Snijeg od Bailysa:
500 g punomasnog mlijeka
25 g Baileysa
90 g mlijeka
1,5 g gustina
limunov sok

Sladoled od čokolade:
6 žumanjaka
25 dkg šećera
2 l slatkog vrhnja
3.5 dcl mlijeka
25 dag tamne čokolade
75% 3 dag kakaa

Priprema

Baileys granita:

Sve sastojke kuhajte zajedno do točke vrenja, na kraju dodajte Bailey, izlijte u posudu za pečenje te stavite u zamrzivač.
Svakih 10 minuta promješajte dok se ne počne smrzavati.
Na kraju grebite s vilicom i napravite granitu. Čuvajte u zamrzivaču.

Fudge:

Lagano kuhajte do karamel boje, maknite s vatre i mješajte dok smjesa ne postane mat boje.
Izlijte smjesu u posudu za pečenje koju ste prethodno nauljili.
Ohladite te režite na kockice ili naribano u sitni prah.

Snjeg od Baileysa:

Ugrijte mlijeko, dodajte gustin i maknite s vatre.
Dodajte punomasno mlijeko, Baileys, limunov sok te smrznite na 24h nakon čega napravite snijeg.

Sladoled od čokolade:

Kuhajte mlijeko i slatko vrhnje. Žumanjke mješajte na pari sa šećerom, spojite smjese te dodajte čokoladu i kakao.
Vratite još kratko na kuhanje na pari dok se čokolada ne rastopi.
Kuhajte do 68 Celzijevih stupnjeva (zbog izbjegavanja bilo kakvih bakterija), smrznite na 24h nakon čega napravite sladoled.


Sve elemente složite u koktel čaši i poslužite!
Desert i recept pripremila je Mirjana Špoljar, slastičarka zagrebačkog hotela Regent Esplanade.
  • Autor: Gastro.hr
  • Foto: Gastro.hr
  • Objavljen: 05.04.2013 11:13

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.