Ukusno i fino

Recept dana : Lasagne

500 g mješano mljeveno meso 500 g sir 1 glavica crveni luk 600 g brašno 1 jaje 0.7 l mlijeko ulje vegeta, sol, biber, bosiljak, vlasac parmezan ili ribanac za posipanje 0.25 l koncentrat rajčice

Recept dana : Lasagne
  • 1
    Priprema bešamel umaka. U loncu popržite 2,5 jušne žlice brašna na malo ulja. Kad pozlatni dodavajte mlijeko ( koje ne smije biti hladno). Mlijeko dodavajte polagano tako da zadržavate gustoću otprilike kao smjesa za palačinke. Začinite sa malo vegete, soli i bibera. Kad potrošite otprilike 0,7 litre mlijeka, maknite s vatre i poklopite dok pripremite ostalo.
  • 2
    Priprema tijesta. Razmutite jaje, dodajte vodu i malo soli. Uspite oštro brašno. Promješajte i zamjesite tako da dobijete homogenu smjsu. Odvojite komad veličine nešto manje od teniske loptice. razvaljajte na tanko na veličinu da vam prekrije dno posude u kojoj ćete peći. Tako napravite i sa ostatkom tijesta tako da dobijete 5 kora. Ako ne volite raditi sa tijestom, možete kupiti kore za lazagne u kutiji te ih na 20-ak minuta potopiti u vrućoj vodi da omekane.
  • 3
    U međuvremenu izribajte sir.
  • 4
    Priprema mesa. U dublju tavu ili wok uspite malo ulja. Glavicu luka usitnjenu na kockice stavite na ugrijano ulje. Kad postakle dodajte meso. Kuhačom usitnite i mješajte. Kad se ispari voda, prelijte sa još vode i dodajte začine po želji. Ja stavljam vegetu, sol, malo bibera, vlasac, bosiljak i malo crvene paprike. Za ovakva jela mljeveno meso je bolje što duže krčkati. Ja ga dinstam 40-ak min. 5 min prije kraja dodajte koncentrat rajčice.
  • 5
    Slaganje. Posudu za pečenje namažite uljem. Najbolje je koristiti keramičku vatrostalnu posudu, ali ako nemate može biti i staklena, teflonska ili neka druga. Na dno stavite razvaljano tijesto, te odrežite višak. Tijesto zalijte bešamelom, na to rasporedite 1/4 mesa, pospite sa naribanim sirom, te prekrijte sa slijedećim "listom" tijesta. Opet ponovite bešamel, meso, sir, pa tijesto. I tako dok ne potrošite meso. na zadnji sloj tijesta pospite ribanim sirom, zalijte ostatkom bešamela i stavite malo parmezana.
  • 6
    Složenac stavite u pećnicu na 190 stupnjeva 20-ak min. Povremeno zavirite u pećnicu. Ako ne porumeni na mjestima 20-ak min malo pojačajte temperaturu. Kad izvadite iz pećnice ostavite 10-ak min da malo stisne.

  • Autor: dobrahrana.hr
  • Foto: Ilustracija
  • Objavljen: 15.07.2013 08:52
  • Posljednja izmjena: 15.07.2013 08:48
Šalji dalje:

Nema komentara

Komentiraj članak

Potrebna je prijava kako biste komentirali.